Στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Ιουλίου που κυκλοφορεί ο Θεόδωρος Γιούρτης, που ζει και εργάζεται ως οδηγός φορτηγού στην Αυστραλία μας μιλάει για την πρώτη του εμπειρία στο φορτηγό, τη μετέπειτα πορεία και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της μεταφοράς στη μακρινή ήπειρο.

 

Ο Θεόδωρος Γιούρτης εμφανίζει έντονη δραστηριότητα στα social media. Συνηθώς αναρτά ενδιαφέροντα βίντεο από τα ταξίδια του στη μακρινή Αυστραλία και έτσι μας κίνησε το ενδιαφέρον για να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του. Η καθημερινότητά του περιστρέφεται γύρω από το Volvo FH 16 600 με το οποίο ταξιδεύει, σε μεγαλουπόλεις αλλά και κατά μήκος της ερήμου. Ο ίδιος μοιράζεται τη ζωή του μαζί μας:  

Με το Volvo ο Θοδωρής ταξιδεύει ανάμεσα σε μεγαλουπόλεις, μεταφέροντας διάφορα εμπορεύματα
Με το Volvo ο Θοδωρής ταξιδεύει ανάμεσα σε μεγαλουπόλεις, μεταφέροντας διάφορα εμπορεύματα

Δουλειά στο συνεργείο

Γεννήθηκα στην Πάτρα και έζησα εκεί μέχρι τα δεκαεννιά μου χρόνια, οπότε και έφυγα για την Αυστραλία. Εν συνεχεία παντρεύτηκα την Ελληνοαυστραλέζα σύζυγό μου και τελικά εγκαταστάθηκα μόνιμα στη χώρα. Στην Ελλάδα είχα τελειώσει μια σχολή μηχανικών αυτοκινήτων και έπειτα σπούδασα μηχανολόγος μηχανικός στην Αυστραλία για τρία χρόνια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινα στη «μουτζούρα», όπως συνηθίζω να λέω, δηλαδή στα συνεργεία. Παράλληλα είχα βγάλει και επαγγελματικό δίπλωμα γιατί έπρεπε να οδηγώ δοκιμαστικά τα φορτηγά σε μια κοντινή απόσταση προκειμένου να ελέγχω τη δουλειά που είχα κάνει.

Και επίσημα οδηγός

Το 2015 ένας πελάτης μου, ιδιοκτήτης μεταφορικής, μού ζήτησε κάποιον οδηγό για να αναλάβει ένα από τα φορτηγά του. Η πρόταση αυτή λειτούργησε σαν πρόκληση θα έλεγα σε μένα, ώστε να ασχοληθώ εγώ με το επάγγελμα του φορτηγού. Ήθελα να ζήσω νέες εμπειρίες που μέχρι τότε δεν είχα την ευκαιρία. Όσο καιρό δούλευα στο συνεργείο αισθανόμουν περιορισμένος, ενώ με το φορτηγό θα είχα την ευκαιρία να δω νέα μέρη, πιο μακριά από το σπίτι μου.  

Προσοχή, ζώα κατά μήκος του δρόμου!
Προσοχή, ζώα κατά μήκος του δρόμου!

Ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης επικοινώνησε μαζί του και σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ΤΡΟΧΟΙ & TIR Ιουλίου που κυκλοφορεί ο Θεόδωρος μας μιλάει για την πρώτη του εμπειρία στο φορτηγό, τη μετέπειτα πορεία και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της μεταφοράς.

Ακόμη, μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το μισθό του οδηγού αλλά και το κόστος ζωής στη χώρα, τα ωράρια, τους ανύπρακτους ταχογράφους, τα truckstops, τις απρόσμενες συναντήσεις με τα κανγκουρό, τις επιδρομές που δέχθηκε, τους κινδύνους του επαγγέλματος και μας μεταφέρει την άποψή του για τους έλληνες συναδέλφους που θέλουν να πάνε στην Αυστραλία για δουλειά.