Τροχοί & TIR

«ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗ». Κάρτα ισόποση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες. Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων, στα οποία έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Πέμπτη 02/05/2024 - 11:19
Κοινοποίηση στα Social Media
trakter

Τη χορήγηση ειδικής κάρτας «ΑΓΡΟΚΙΝΗΣH» στους αγρότες  εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων, στα οποία έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα». 

Η οικονομική ενίσχυση είναι ισόποση της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης diesel κίνησης, που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικών με τη φυτική και ζωική παραγωγή και αντιστοιχεί σε προκαθορισμένες ποσότητες πετρελαίου κινητήρων, όπως αυτές προσδιορίζονται από τους εκάστοτε δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας).

Επί της ουσίας, αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το επιστρεφόμενο ποσό να προσαυξάνεται κατά 18%, ήτοι κατά το ποσό που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ 24% και 6% και συνεπώς αντιστοιχεί με την καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Τα χρηματικά ποσά πλέον θα προκαταβάλλονται (όχι επιστροφή) με πίστωση στην κάρτα.

Δικαιούχοι της ειδικής κάρτας "ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗΣ", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για 2 συνεχόμενα έτη πριν από την έκδοση αυτής, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Οκτωβρίου του εκάστοτε έτους που προηγείται της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Την προτεινόμενη πρόταση νόμου υπογράφουν οι βουλευτές Φάμελλος, Τζάκρη, Παππάς κ.α.

PreviousNext