Αναβάθμιση της Σήραγγας Κατερίνης. Σήμερα άσκηση με διακοπή κυκλοφορίας

Τρί, 29/03/2022 - 10:41

Αναβαθμίζεται πλήρως η Σήραγγα της Κατερίνης, με εργασίες που θα ξεκινήσουν στις 30 Μαρτίου, προκειμένου να αυξηθεί το παρεχόμενο επίπεδο ασφάλειας προς τους οδηγούς, εφάμιλλο με αυτό των νέων σηράγγων του αυτοκινητόδρομου και να εναρμονιστεί με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασφαλούς λειτουργίας σηράγγων.

Οι εργασίες αναβάθμισης της σήραγγας κρίθηκαν απαραίτητες και δρομολογήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει αναλάβει και την ευθύνη επίβλεψης και χρηματοδότησης μέρους αυτών. Επί του παρόντος, λόγω της παλαιότητας κατασκευής της, η σήραγγα δεν συμμορφώνεται πλήρως με τις σύγχρονες προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλούς λειτουργίας, καθιστώντας επιβεβλημένη την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμισης.

Χαρακτηριστικότερο πρόβλημα αποτελεί η αντοχή της υποδομής σε φωτιές πολύ μεγάλου πυροθερμικού φορτίου, δεδομένης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης της σήραγγας θα είναι και η προστασία της τοπικής αστικής κυκλοφορίας πάνω από τη σήραγγα, δεδομένου ότι αυτή διέρχεται κάτω από τον αστικό ιστό.

Η αναβάθμιση της σήραγγας έχει σχεδιαστεί με βάση την τεχνολογία αιχμής ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες που ικανοποιούν τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά standards. Σημαντική προσπάθεια έχει γίνει προς την κατεύθυνση της αειφορίας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της βελτιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας, αφού ο νέος φωτισμός της σήραγγας θα είναι πλήρως τεχνολογίας LED.

Μεταξύ των εργασιών που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

  • Επαύξηση της αντοχής της σήραγγας σε φωτιά με την εφαρμογή πυράντοχων πλακών κατά μήκος της οροφής της σήραγγας για προστασία από υψηλές θερμοκρασίες.

  • Μετακίνηση, αναβάθμιση και προστασία του δικτύου πυρόσβεσης.

  • Εργασίες βαριάς συντήρησης και αναβάθμιση της λειτουργικότητας του συστήματος αερισμού Φωτισμός Εκκένωσης για την καθοδήγηση των χρηστών σε περίπτωση σημαντικού συμβάντος

  • Αντικατάσταση του συστήματος αυτόματης ανίχνευσης συμβάντων για την άμεση ανίχνευση συμβάντος εντός της σήραγγας

  • Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Ρύπων του συστήματος αποχέτευσης

  • Αντικατάσταση του συστήματος  Πληροφόρησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ηλεκτρονική σήμανση)

  • Αντικατάσταση του οπικού δίκτυο δεδομένων σήραγγας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας

Άσκηση ευρείας κλίμακας

Για τον βέλτιστο συντονισμό και την ετοιμότητα του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, ΕΚΑΒ), θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαρτίου άσκηση ευρείας κλίμακας στη Σήραγγα, κατά την οποία θα αποκλειστεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον Α/Κ Βόρειο Κατερίνης έως τον Α/Κ Νότιο Κατερίνης από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης έως τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Μαρτίου.

Η Σήραγγα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί από το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαρτίου τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας στον κλάδο προς Αθήνα. Η πρώτη φάση της αμφιδρόμησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 8 μήνες, ενόσω στον έτερο κλάδο της σήραγγας θα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εργασίες. Με το τέλος και της δεύτερης φάσης θα δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία μια αναβαθμισμένη, σύγχρονη και ασφαλής Σήραγγα, εφάμιλλη σε εξοπλισμό των άλλων τριών σηράγγων του αυτοκινητόδρομου.

Έργα μακράς διάρκειας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα προστασίας και άμεσης επέμβασης στη σήραγγα σε περίπτωση συμβάντος. Η δε λειτουργία και διαχείριση της σήραγγας θα γίνεται από Κέντρα Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμου, απ’ όπου διαχειρίζεται και το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου (συμπεριλαμβανομένων και των νέων σηράγγων του έργου).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα ολοκληρωθούν σε 16-18 μήνες περίπου, αναμένεται να παρατηρηθούν πιθανές καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, κυρίως κατά την είσοδο και έξοδο των οχημάτων από τη ζώνη εργασιών και ιδιαίτερα σε περιόδους τριημέρων κι εορτών, κατά τις οποίες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο. Κατά τις περιόδους αυτές συνιστάται στους οδηγούς να προγραμματίζουν το ταξίδι τους λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και να αναχωρούν κατά το δυνατόν νωρίτερα για τον προορισμό τους, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.