Τροχοί & TIR

Αναμένονται οι προτάσεις της Ε.Ε. για το πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου,
Πέμπτη 01/09/2022 - 13:48
Κοινοποίηση στα Social Media

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τους καταναλωτές το όφελος από το πλαφόν στην τιμή του ρεύματος εκτιμάται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο ποσό συνεισέφεραν η ΔΕΗ (419 εκατ. εκ των οποίων 189,5 εκατ. οι λιγνίτες και 156,1 εκατ. τα υδροηλεκτρικά) και οι (634 εκατ.), ενώ τα υπόλοιπα 59 εκατ. είναι η συνεισφορά των λοιπών παραγωγών.

Στο φυσικό αέριο

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται επίσης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή κατά το πρότυπο που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η λύση αυτή συνοδεύεται με αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά του πλαφόν από την πραγματική τιμή του φυσικού αερίου.

Η ελληνική πρόταση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ελληνική πρόταση για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου, την οποία υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας του Ιουλίου και προβλέπει τη διχοτόμηση της παραγωγής σε δύο τμήματα: από τη μία οι ανανεώσιμες πηγές, τα πυρηνικά, η συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, τα υδροηλεκτρικά και η αποθήκευση, και από την άλλη οι μονάδες άνθρακα (λιγνίτη) και φυσικού αερίου. Η τιμή που θα καταβάλλουν οι καταναλωτές, σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα προκύπτει από τη στάθμιση των δύο "καλαθιών" και σύμφωνα με την ανάλυση του υπουργείου μπορεί να είναι έως και 45% χαμηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται σήμερα στα Χρηματιστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PreviousNext