Τροχοί & TIR

Απαράδεκτες συμπεριφορές στην Πάτρα

Ξέσπασμα αγανάκτησης για τα όσα υπομένουν οι οδηγοί που βγαίνουν στο λιμάνι της Πάτρας αποτελεί η επώνυμη μαρτυρία του Νίκου Κουμαντάρου στον συντάκτη μας, Παύλο Μαυρομύτη, με την οποία αποκαλύπτετα
Παρασκευή 05/02/2021 - 15:44
Κοινοποίηση στα Social Media

Ξέσπασμα αγανάκτησης για τα όσα υπομένουν οι οδηγοί που βγαίνουν στο λιμάνι της Πάτρας αποτελεί η επώνυμη μαρτυρία του Νίκου Κουμαντάρου στον συντάκτη μας, Παύλο Μαυρομύτη, με την οποία αποκαλύπτεται η άλλη ζοφερή εικόνα του λιμανιού, αυτή που πρέπει να δουν οι Αρχές και οι υπεύθυνοι για να τη βελτιώσουν άμεσα.

Να θυμίσουμε πως με το ξέσπασμα του κορονοϊού πέρυσι τον Μάρτιο, κάποιοι αποκαλούσαν ήρωες τους μεταφορείς για τη σημαντική βοήθειά τους στην ομαλή τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Σήμερα εν μέσω πανδημίας ο όρος αυτός ξεχάστηκε και οι διεθνομεταφορείς αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στο λιμάνι της Πάτρας, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Αφενός παρατηρούνται πολύωρες καθυστερήσεις για τη διεξαγωγή των rapid test, αφετέρου η συμπεριφορά των αρχών είναι απαράδεκτη. Ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων και στη συνομιλία που είχε με τον διεθνομεταφορέα Νίκο Κουμαντάρο, ο ίδιος του ανέφερε τα εξής:

«Κάθε φορά που επιστρέφουμε από το εξωτερικό είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα να κάνουμε rapid test στα λιμάνια εισόδου της χώρας μας για την ανίχνευση κορονοϊού. Όλοι οι επαγγελματίες οδηγοί είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα συγκεκριμένα τεστ αλλά όχι με την κακοποίηση που γίνεται επανειλημμένα ματώνοντας τη μύτη μας εξαιτίας της εισχώρησης της μακριάς μπατονέτας στο τέρμα της ρινικής κοιλότητας. Στο λιμάνι της Πάτρας για την εξέταση γίνεται η λήψη υγρού από τη μύτη κάτι που πολλές φορές αποτελεί διαδικασία με αρκετό πόνο, όταν αυτό δεν γίνεται σωστά. Όπως έγινε την τελευταία φορά σε εμένα, με αποτέλεσμα να έχω αιμορραγία από τη μύτη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σεβασμός από τα αρμόδια κλιμάκια των ελέγχων στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγάλη απαξίωση στο πρόσωπό μας. Την ίδια στάση κρατάει και η Λιμενική Αρχή η οποία αντί να προστατέψει τον επαγγελματία οδηγό που παράγει έργο, τον απειλεί με την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, φωνάζοντάς του με σκοπό τον εκφοβισμό του να υποταχθεί, άσχετα εάν δέχεται κακοποίηση ψυχική ή σωματική, πονώντας ή ματώνοντας. Να τονίσω ότι το ύφος όλων αυτών των υπαλλήλων δεν θυμίζει σε τίποτα Δημοκρατία και δεν σας κρύβω ότι τόσο εγώ όσο και αρκετοί συνάδελφοί μου έχουμε σκεφτεί να σταματήσουμε τη δουλειά μας και το έργο που εκτελούμε για αυτούς τους λόγους, κάτι που δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε στην αρχή της πανδημίας πέρυσι το Μάρτιο. Εμείς πηγαίναμε και τότε στη φωλιά του ιού (Ισπανία, Ιταλία) για να φέρουμε γάλα, κρέας, φάρμακα, στα παιδιά μας και στους συνανθρώπους μας χωρίς να σκεφτούμε τη δική μας υγεία, αντ’ αυτού όμως εισπράττουμε τη χειρότερη συμπεριφορά.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είμαστε διατεθειμένοι να απέχουμε από την εργασία μας. Μάλιστα έχουμε έρθει σε συνεννόηση με κάποιους συναδέλφους και θα στραφούμε, όπως έχουμε ήδη κάνει κάποιοι, με έννομα μέσα ενάντια στον ΕΟΔΥ και της Λιμενικής Αρχής. Εγώ προσωπικά αποκαλέστηκα ως μολυσμένος από το κλιμάκιο της Πάτρας ενώπιον της Λιμενικής Αρχής την Τρίτη (2/2/2021) κάτι που δεν ισχύει φυσικά βάση του τεστ που μου έκαναν το οποίο ήταν αρνητικό. Την ίδια μέρα έκανα επώνυμη καταγγελία στη Λιμενική Αρχή της Πάτρας και στο τμήμα Ασφάλειας της Αστυνομίας, κάνοντας χρήση του νόμιμου δικαιώματός μου.

Αυτό που αναρωτιόμαστε είναι τα εξής. Γιατί τα τεστ δε γίνονται με τη λήψη σάλιου από το στόμα όπως συμβαίνει και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Γιατί να μας συμπεριφέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να είναι τόσο επιθετικοί απέναντί μας; Πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά μας δεδομένα; Γιατί κάθε φορά να περιμένουμε ώρες ατελείωτες, με ό, τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται, για να κάνουμε τα τεστ;

Παροτρύνω και προσκαλώ όλους τους συναδέλφους μου οι οποίοι καταπιέζονται, προκαλούνται, προσβάλλονται ή κακοποιούνται πονώντας ή ματώνοντας να πράξουν το ίδιο, όπως έκανα και εγώ. Να τους υπενθυμίσω ότι δεν πρέπει να περιμένουν να βγάλει ένας ή δύο το φίδι από την τρύπα αλλά όλοι μαζί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μας φάει όλους.

Να ευχαριστήσω θερμά τον Παύλο Μαυρομύτη και το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & TIR για το βήμα που μας δίνει να κοινοποιήσουμε τα προβλήματά μας όπως επίσης και το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει για να λυθούν όλα αυτά».

Σημείωση Σύνταξης: Η παραπάνω ανοιχτή καταγγελία του Νίκου Κουμαντάρου ας σταθεί αφορμή να ακολουθήσουν και άλλες επώνυμες μήπως και κάποιες συμπεριφορές αλλάξουν.

PreviousNext