Τροχοί & TIR

Απεργία στην Ιταλία στις 11 Οκτώβρη

Μαζική και παν-ιταλική θα είναι η απεργία της 11/10/21 στην οποία παίρνουν μέρος οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες Εργατικών Σωματείων και Συνδικάτων, περιλαμβανομένου και του Κλάδου των Οδικών Μεταφορών.
Πέμπτη 30/09/2021 - 11:28
Κοινοποίηση στα Social Media

Μαζική και παν-ιταλική θα είναι η απεργία της 11/10/21 στην οποία παίρνουν μέρος οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες Εργατικών Σωματείων και Συνδικάτων, περιλαμβανομένου και του Κλάδου των Οδικών Μεταφορών.

Αίτημα των απεργών είναι να πάρει πίσω η κυβέρνηση της Ιταλίας το Covid Green Pass (πράσινο «πάσο» για τον Covid), το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 15 του Οκτώβρη σε όλους τους χώρους εργασίας, ιδιωτικούς και δημόσιους. Οι Έλληνες διεθνομεταφορείς που πρόκειται να απασχοληθούν σε χώρο εργασίας στην Ιταλία θα πρέπει και αυτοί να είναι εφοδιασμένοι με το Covid Green Pass, το οποίο εκδίδεται αν έχετε εμβολιαστεί ή έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα του ελέγχου από τη Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο ή αν έχετε υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο (τελευταίο χρονικά εντός 30 ημερών) Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα από τη Μονάδα Υγείας/ Διαγνωστικό Κέντρο/ Εργαστήριο/ Κλιμάκιο στο οποίο έχετε διενεργήσει τον έλεγχο.

Θα χρειαστείτε, επίσης, τον προσωπικό σας ΑΜΚΑ και τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης στο Taxisnet.

Αν δεν διαθέτετε κωδικούς Taxisnet για να συνδεθείτε στο gov.gr ή έχετε ταυτοποιητικό έγγραφο από άλλη χώρα ή έχετε άλλο πρόβλημα έκδοσης του πιστοποιητικού, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) για να εκδώσετε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Αυστηρές κυρώσεις

Οι Ιταλοί εργαζόμενοι που δεν θα συμμορφώνονται με τις παραπάνω απαιτήσεις θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, ενώ σε περίπτωση παράβασης, το προβλεπόμενο πρόστιμο ορίστηκε στα 1.500 ευρώ, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους ξένους και τι προβλέπεται στην περίπτωση των οδηγών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν προβλήματα στα ιταλικά λιμάνια εξαιτίας της απεργίας, καλό θα ήταν, όμως, οι Έλληνες διεθνομεταφορείς που πρόκειται να βγουν στα ιταλικά λιμάνια στις 11 του Οκτώβρη να ενημερωθούν σχετικά απευθυνόμενοι κατ’ αρχήν στις ναυτιλιακές εταιρείες της γραμμής.

Και κατά της ακρίβειας

Ωστόσο, η απεργία της 11ης του Οκτώβρη αποτελεί ταυτόχρονα και διαμαρτυρία κατά της ιταλικής κυβέρνησης για το κύμα αυξήσεων που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες τη γειτονική χώρα και πλήττει τις τάξεις των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα καύσιμα, στα τρόφιμα και σε πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης και για τον λόγο αυτό το κάλεσμα των συνδικάτων σε μαζική απεργία βρίσκει ανταπόκριση, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα τη συμμετοχή των 15 μεγαλύτερων Ενώσεων Εργαζομένων στην απεργία.

PreviousNext