Τροχοί & TIR

Αυτόνομο χωρίς οδηγό ασφαλείας

Εντός του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της Γαλλίας (CNTS) στο Σατωρού, λειτουργεί το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο των εταιρειών Keolis και Navya, στο οποίο δεν επιβαίνει οδηγός ασφαλείας. Το νέας γενιάς όχ
Πέμπτη 03/12/2020 - 11:45
Κοινοποίηση στα Social Media

Εντός του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της Γαλλίας (CNTS) στο Σατωρού, λειτουργεί το πρώτο αυτόνομο λεωφορείο των εταιρειών Keolis και Navya, στο οποίο δεν επιβαίνει οδηγός ασφαλείας. Το νέας γενιάς όχημα ονομάζεται «Autonom Shuttle Evo» και μεταφέρει αθλητές και επισκέπτες από το πάρκινγκ προς τις κύριες εγκαταστάσεις του κέντρου.

Η κλειστή διαδρομή έχει μήκος 1,6 χλμ. και περιλαμβάνει ένα «στοπ» και άλλες διασταυρώσεις. Σε αυτή, το αυτόνομο όχημα αναπτύσσει τελική ταχύτητα κοντά στα 15 χλμ./ώρα. Για να βελτιστοποιηθεί η ενσωμάτωση του λεωφορείου με το περιβάλλον του και να λειτουργεί με ασφάλεια, έχουν τοποθετηθεί ειδικές προειδοποιητικές σημάνσεις και, παράλληλα, έχουν θεσπιστεί ειδικοί κανόνες κυκλοφορίας.

Περιττό είναι, ίσως, να τονιστεί πως η ουσιαστική καινοτομία του εγχειρήματος είναι πως ο χειριστής βρίσκεται όχι εντός του οχήματος, αλλά σε ένα κέντρο απομακρυσμένης εποπτείας. Ο ρόλος του συνίσταται στη διαχείριση της λειτουργίας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Μέσω οθονών παρακολουθεί τόσο το αυτόνομο όχημα όσο και τον περιβάλλοντα χώρο και σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης, πατώντας το κουμπί ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης.

PreviousNext