Αισιόδοξο μήνυμα για τους διεθνομεταφορείς εκπέμπει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία της οποίας δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2021 κατέγραψαν ανοδική πορεία σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Ειδικά, ο Κλάδος των τροφίμων που συνδέεται περισσότερο με τις Μεταφορές σημείωσε αύξηση εξαγωγών κατά 2,4% (9,7 εκ. ευρώ σε αξία).

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον φετινό Ιανουάριο σημείωσαν αύξηση κατά 1%, σε σχέση με πέρυσι.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, διευκρινίζει ο  Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), οι ελληνικές εξαγωγές συνέχισαν τον Ιανουάριο να καταγράφουν θετική πορεία, καθώς από 1,99 δισ. ευρώ πέρυσι, διαμορφώθηκαν σε 2,01 δισ. φέτος. Αντίθετα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,9% ανερχόμενες στο ποσό των 3,06 δισ., ενώ το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 27,3%.

Σε κλαδικό επίπεδο, τα χημικά προϊόντα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών κατά 13,2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ιδιαίτερα θετική κρίνεται, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η συνεισφορά των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, καθώς αυξήθηκαν κατά 19,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,0% συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2020. Αύξηση σημείωσαν, όπως αναφέρθηκε, και οι εξαγωγές τροφίμων, κατά 9,7 εκατ. ευρώ (+2,4%), ενώ άνοδο κατέγραψαν, επίσης, οι διεθνείς πωλήσεις πρώτων υλών (+11,7%) και ποτών και καπνών (+16,9%).

Αντίθετα, σημαντική μείωση εξαγωγών παρατηρήθηκε στις εξαγωγές μηχανημάτων-οχημάτων (-11,7%), διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων (-18,7%) και μη ταξινομημένων προϊόντων (-30,1%). Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ