Τροχοί & TIR

Crash test ηλεκτρικού Scania (+VIDEO)

Με αφορμή το πρόσφατο λανσάρισμα του ηλεκτρικού της φορτηγού, η Scania μας δείχνει σε video πώς πραγματοποιούνται οι δοκιμές πρόσκρουσης των ηλεκτρικών φορτηγών και πόσο διαφέρουν από αυτές των συμβ
Τρίτη 24/11/2020 - 12:29
Κοινοποίηση στα Social Media

Με αφορμή το πρόσφατο λανσάρισμα του ηλεκτρικού της φορτηγού, η Scania μας δείχνει σε video πώς πραγματοποιούνται οι δοκιμές πρόσκρουσης των ηλεκτρικών φορτηγών και πόσο διαφέρουν από αυτές των συμβατικών οχημάτων.

Εύλογα, η ειδοποιός διαφορά είναι η ηλεκτρική γραμμή κίνησης και γι’ αυτό, στα εν λόγω crash test η ενέργεια από τη σύγκρουση πρέπει να διανεμηθεί σε όλη τη δομή που περιβάλλει την μπαταρία του ηλεκτρικού φορτηγού. Ιδανικά, η ενέργεια πρόσκρουσης πρέπει να μετατραπεί σε πλαστική παραμόρφωση και κινητική ενέργεια, η οποία θα εξαπλωθεί σε λιγότερο κρίσιμα μέρη του οχήματος.

«Θέλαμε η δοκιμή πρόσκρουσης να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική και γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε ένα πραγματικό αυτοκίνητο για τη σύγκρουση, καθώς αυτό ασκεί πολύ περισσότερη πίεση από ότι μια μπαριέρα», δήλωσε ο Επικεφαλής Μηχανικών Δοκιμών της Scania, Mikael Littmann. Σημειώνεται, πως στο crash test το αυτοκίνητο οδηγήθηκε ακριβώς πάνω στις μπαταρίες του ηλεκτρικού φορτηγού και για λόγους ασφαλείας, παρόντες ήταν πυροσβέστες.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι προετοιμασίες για κάθε crash test είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και ότι οι τελικές δοκιμές πραγματοποιούνται μετά από μια σειρά προσομοιώσεων. «Προσομοιώνουμε ξανά και ξανά, με διαφορετική ταχύτητα και γωνίες. Η προσομοίωση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που είναι τόσο πιο γρήγορο όσο και λιγότερο ακριβό από τις πραγματικές δοκιμές, οι οποίες βασίζονται στα αποτελέσματα των προσομοιώσεών μας. Εκτός από ολόκληρο το φορτηγό, εξετάζονται ξεχωριστά και τα διάφορα μέρη του», εξήγησε ο κ. Littmann.

Δείτε στο βίντεο της Scania που ακολουθεί, την πλευρική σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με ένα ηλεκτρικό φορτηγό:

Video URL
PreviousNext