Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικό Scania με αυτονομία 250 χλμ. (+VIDEO)

Το πρώτο από μια σειρά ηλεκτρικών φορτηγών παρουσιάζει η Scania, το αφεντικό της οποίας υπόσχεται, πως σε λίγα χρόνια θα λανσαριστεί τράκτορας που θα φορτίζει τις μπαταρίες του σε 45 λεπτά. Μετά από
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Πέμπτη 08/10/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Δύο επιλογές μπαταριών για το ηλεκτρικό Scania.
Δύο επιλογές μπαταριών για το ηλεκτρικό Scania.

Το πρώτο από μια σειρά ηλεκτρικών φορτηγών παρουσιάζει η Scania, το αφεντικό της οποίας υπόσχεται, πως σε λίγα χρόνια θα λανσαριστεί τράκτορας που θα φορτίζει τις μπαταρίες του σε 45 λεπτά.

Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμών, η Scania λανσάρει το πρώτο της πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις καμπίνας «L» και «P». Το σουηδικό ηλεκτρικό φορτηγό εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 230 kW (310 hp) ισχύος και 2.200 Nm ροπής. Μπορεί να αποκτηθεί στη βασική του έκδοση με πέντε μπαταρίες χωρητικότητας 165 kWh, οι οποίες του προσδίδουν αυτονομία 130 χλμ. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή των εννέα μπαταριών των 300 kWh, που ανεβάζουν τη μέγιστη αυτονομία στα 250 χλμ.

Το ηλεκτρικό Scania φέρει βύσμα CCS και αν συνδεθεί σε έναν ταχυφορτιστή ισχύος 130 kW, οι μικρές μπαταρίες χρειάζονται λιγότερο από 55 λεπτά για να «γεμίσουν», ενώ οι μεγάλες απαιτούν σχεδόν 100 λεπτά. Κατά τα γνωστά, οι μπαταρίες φορτίζουν μερικώς εν κινήσει, χάρη στην ανάκτηση της κινητικής ενέργειας κατά την πέδηση. Σημειώνεται πως το ηλεκτροκίνητο φορτηγό της Scania διαθέτει έναν πλήρως ηλεκτρικό δυναμολήπτη (PTO), ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα ηλεκτρικό κουτί στο σασί που έχει ισχύ έως και 60 kW, τροφοδοτώντας με ενέργεια συστήματα ψύξης, ανυψωτικά κ.α.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το παραπάνω φορτηγό είναι μόνο η αρχή, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του Προέδρου και CEO της Scania, Henrik Henriksson, ο οποίος αποκάλυψε: «Τα επόμενα χρόνια θα λανσάρουμε ηλεκτρικά προϊόντα για ολόκληρη τη γκάμα μας και προς το παρόν αναδιοργανώνουμε την παραγωγή μας προς τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι, σε λίγα χρόνια, θα εισαγάγουμε επίσης ηλεκτρικά φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, προσαρμοσμένα για γρήγορη φόρτιση κατά τη διάρκεια των υποχρεωτικών 45λεπτων διαλειμμάτων των οδηγών».

Υβριδικό που φορτίζει στην πρίζα

Στο μεταξύ, η Scania παρουσίασε και το πρώτο της υβριδικό φορτηγό που φορτίζει στην πρίζα (plug-in hybrid – PHEV), το οποίο μπορεί να κινηθεί αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια για απόσταση έως και 60 χλμ., ανάλογα πάντα με το φορτίο, τον τρόπο οδήγησης και τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής.

Το υβριδικό σύστημα του PHEV φορτηγού -το οποίο ομοίως λανσάρεται στις αστικές εκδόσεις «L» και «P»- αποτελείται από τον 9λιτρο κινητήρα πετρελαίου απόδοσης 280-360 ίππων. Ανάμεσα στον συμβατικό κινητήρα και στο κιβώτιο ταχυτήτων, βρίσκεται ο ηλεκτροκινητήρας των 115 kW (155 hp). Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί τρεις συστοιχίες μπαταριών συνολικής χωρητικότητας 90 kWh, η φόρτιση των οποίων πραγματοποιείται μέσω καλωδίου CCS. Με ισχύ φόρτισης 95 kW DC, οι μπαταρίες φτάνουν σε ένα επίπεδο πληρότητας της τάξης του 80%, μέσα σε περίπου 35 λεπτά, ενώ φορτίζουν και εν κινήσει κάθε φορά που ο οδηγός πατάει το πεντάλ του φρένου.

Χρήσιμη είναι, τέλος, η υπηρεσία «Scania Zone», η οποία βοηθά τους οδηγούς να αλλάζουν αυτόματα από τον συμβατικό στον ηλεκτρικό κινητήρα, ώστε να συμμορφώνονται με τους κατά τόπους περιβαλλοντικούς κανονισμούς (LEZ, ULEZ, κ.τ.λ.).

Video URL

Στο ίδιο τεύχος #390

PreviousNext