Δαγκάνα στα φορτηγά με αδήλωτους οδηγούς στη Σουηδία

Πέμ, 31/03/2022 - 13:18

Σκληρά μέτρα κατά των παραβατών του κανονισμού για την απόσπαση των οδηγών νομοθέτησε η σουηδική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου του 2022 θα επιβάλλεται το υψηλότερο πρόστιμο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του φορτηγού, η οποία δεν δήλωσε στη σχετική πλατφόρμα του EU Mobility Package την απόσπαση του οδηγού για μεταφορές εντός της Σουηδίας, ενώ το φορτηγό θα ακινητοποιείται με δαγκάνες μέχρι να καταβληθεί το πρόστιμο.

«Υιοθετήσαμε το υψηλότερο προβλεπόμενο πρόστιμο για την παράνομη αυτή μεταφορά. Επιπλέον, θα επιβάλλουμε το μέτρο της ακινητοποίησης του φορτηγού, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το πρόστιμο θα πληρωθεί. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα καταπολεμήσουμε αυτή την παρανομία», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της Σουηδίας, Tomas Eneroth.

Σημειώνεται ότι μέχρι την ημέρα που ένας ξένος (μη Σουηδός οδηγός) ξεκινήσει μεταφορά μέσα στη Σουηδία θα πρέπει η εταιρεία που τον απασχολεί να έχει δηλώσει την απόσπασή του, όπως λέγεται, στη σχετική πλατφόρμα με την υποχρέωση να καταβάλει στον οδηγό αμοιβή που ισχύει για τους Σουηδούς οδηγούς, καθώς επίσης και τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως έχει αναφέρει σε αναλυτικά ρεπορτάζ το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & TIR, το μέτρο αποσκοπεί στον έλεγχο του καμποτάζ και στη δραστηριότητα ξένων φορτηγών και οδηγών από χώρες «χαμηλού κόστους».

Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για τους οδηγούς των χωρών της Ε.Ε. να διεκδικήσουν καλύτερες συλλογικές συμβάσεις, με υψηλότερες αμοιβές, χωρίς τον κίνδυνο να χάσουν τις δουλείες τους από τους ξένους οδηγούς και από τα αλλοδαπά φορτηγά.