Τροχοί & TIR

Διαβούλευση για το Καλοχώρι: Μόνο με συναίνεση θα προχωρήσει το επιχειρηματικό πάρκο 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη δημιουργία του οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, μιας έκτασης 15.000 στρεμμάτων, που σήμερα φιλοξενεί 875 επιχειρήσεις, οι περισσότερες τ
Δευτέρα 01/08/2022 - 15:42
Κοινοποίηση στα Social Media
Καλοχώρι,  Kaloxori, Kalohori

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στη δημιουργία του οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου στο Καλοχώρι, μιας έκτασης 15.000 στρεμμάτων, που σήμερα φιλοξενεί 875 επιχειρήσεις, οι περισσότερες των οποίων είναι μεταφορικές ή άλλες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα φορτηγά. Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας «Το εγχείρημα θα προχωρήσει εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνει διαβούλευση με όλους τους επαγγελματίες που είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων».Ειδικότερα σε Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι και συγκεκριμένα σε όλη την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Άτυπη Συγκέντρωση Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων.Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας «η συγκέντρωση βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Καλοχωρίου, που χωροθετείται από το δυτικό παράκτιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης και εκτείνεται βόρεια και νότια του άξονα Θεσσαλονίκης – Αθηνών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης.

Και μάλιστα της μεγαλύτερης στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα ζητήματα είναι διαχρονικά και έχουν να κάνουν με την άναρχη εγκατάσταση πλήθους επιχειρήσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, χωρίς πολεοδομική οργάνωση και χωρίς τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και υποδομές.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη από όλους, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα και με τους εμπλεκόμενους φορείς, ανέλαβε πρωτοβουλία οργάνωσης της περιοχής και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών, προκειμένου τα επόμενα χρόνια η κατάσταση να βελτιωθεί και η περιοχή να γίνει λειτουργική για όλους όσοι δραστηριοποιούνται και κατοικούν εκεί. Ήδη όλοι γνωρίζουν τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας αξιοποιήσαμε ευρωπαϊκά προγράμματα και μέσα από σχετική μελέτη διαγνώστηκε το σύνολο των προβλημάτων και προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον και την προστασία του, την αποκατάσταση του θαλασσίου μετώπου και την επισκεψιμότητάς του. Το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι το πρώτο τμήμα του παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, που αποκαθίσταται και διαμορφώνεται ώστε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενοποίηση και ανάπλαση των 40 χιλιομέτρων της παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι».Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα του συνολικού σχεδίου της Περιφέρειας για τη συγκεκριμένη περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Τώρα είμαστε στο επόμενο βήμα, για να δώσουμε λύση σε ένα ζήτημα που επί δεκαετίες πλέον απασχολεί την Αυτοδιοίκηση, τους θεσμικούς φορείς επιχειρηματικότητας, εκατοντάδες επιχειρήσεις, χιλιάδες εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Το σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ολοκληρωμένο και είναι η πρώτη φορά που τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις γίνονται σε μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη, σε μια περιοχή που επί πολλά χρόνια έμεινε ξεχασμένη συσσωρεύοντας προβλήματα.

Βαδίζουμε με σχέδιο, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, για να περάσει η περιοχή από την εποχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην εποχή του Οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου. Βάζουμε τάξη σε μια μεγάλη εκκρεμότητα της περιοχής, ενισχύοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα και προστατεύοντας το περιβάλλον».Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη σύσκεψη, στην περιοχή του Καλοχωρίου εκατέρωθεν του οδικού άξονα ΠΑΘΕ, άρχισαν να εγκαθίστανται με ανοργάνωτο όμως τρόπο πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες από τη δεκαετία του 1960. H περιοχή είναι ελκυστική για επενδύσεις, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Εγνατία Οδό, στον ΠΑΘΕ, ενώ υπάρχει και διαθέσιμη γη.Στην πορεία των ετών οι βιομηχανίες αναπτύχθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζεται ότι λειτουργούν στην περιοχή περίπου 900 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 6.000 εργαζόμενους.Λόγω της ανοργάνωτης εγκατάστασης οι υφιστάμενες υποδομές δεν επαρκούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκλήρωσε τον ανισόπεδο κόμβο Κ16, που έδωσε λύσεις στην περιοχή, όμως είναι αναγκαίες περισσότερες υποδομές. Σε εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση του παράπλευρου οδικού δικτύου του Κ16 από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.Το 2016 η Περιφέρεια ολοκλήρωσε την αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TerraMed και άρχισε τις παρεμβάσεις εξυγίανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.Μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ήδη για την αναγκαιότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στο Καλοχώρι κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα καθορίσει το θεσμικό υπόβαθρο για την περιβαλλοντική και λειτουργική εξυγίανση της περιοχής.Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τη μελέτη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης διαμορφώνει το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης του Καλοχωρίου.Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιείται:

-Διαμόρφωση της συνολικής οριογραμμής της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των μελετών τεκμηρίωσής της.

-Συγκέντρωση των δεδομένων ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των στοιχείων των υφιστάμενων επιχειρήσεων στην προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, με σκοπό τη διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες γης στην προτεινόμενη περιοχή του ΕΠΕ, τόσο για την παρουσίαση των βασικών παραμέτρων του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης του ΕΠΕ, όσο και για την προκαταρκτική αναγνώριση τους σύμφωνης γνώμης και συναίνεσής του για την ανάπτυξη του έργου.

-Προκαταρκτική αξιολόγηση των βασικών τεχνικών και πολεοδομικών παραμέτρων του Επιχειρηματικού Σχεδίου Ανάπτυξης Καλοχωρίου.

-Προκαταρκτική χρηματοοικονομική ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΕΠΕ Καλοχωρίου.

-Προσδιορισμός Σχεδίου Δράσης ανάπτυξης του ΕΠΕ Καλοχωρίου.Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε  στα βασικά   χαρακτηριστικά της ΑΒΣ Καλοχωρίου. «Πρόκειται για μια συνολική έκταση άνω των 15.000 στρεμμάτων που είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στη χώρα. Οι 875 επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί, παράγουν περίπου το 15% του εγχώριου βιομηχανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, η γεωγραφική της ανάπτυξη, είναι  σε στρατηγική θέση σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους συνδυασμένους κόμβους μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.Επίσης γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει διαβούλευση με όλους τους επαγγελματίες που είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσω των Επιμελητηρίων τους και ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση από αυτούς, ενώ κατέληξε σημειώνοντας: «Βάζοντας σήμερα στις ράγες  τη  δημιουργία  του Επιχειρηματικού Πάρκου Καλοχωρίου ανάβουμε πράσινο στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης  σε ένα δυναμικό οικονομικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή».Στη συνάντηση εργασίας ο εκπρόσωπος του αναδόχου παρουσίασε τη λογική του όλου εγχειρήματος, αλλά και τον οδικό χάρτη του σχεδίου, ενώ με παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν το πράσινο φως για το σχέδιο.

 

PreviousNext