Τροχοί & TIR

Διεύρυνση ωραρίων οδηγών στην Πολωνία. Ας το κάνει και το Ελληνικό υπ. Μεταφορών.

Λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις ανατολικές επαρχίες της Πολωνίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, η ζήτηση λεωφορείων και φορτηγών αυξήθηκε κατακόρυφα
Δευτέρα 07/03/2022 - 19:01
Κοινοποίηση στα Social Media
driver volvo οδηγός

Λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις ανατολικές επαρχίες της Πολωνίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, η ζήτηση λεωφορείων και φορτηγών αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της μετακίνησης των ουκρανών προσφύγων, αλλά και των αναγκών σε τρόφιμα και άλλα αγαθά μέσω οδών που συχνά εμφανίζουν μποτιλιαρίσματα με ουρές πολλών χιλιομέτρων.

Ομοίως παρατηρείται μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών που καθιστά δύσκολη την κίνηση των οχημάτων με δεύτερο οδηγό.

Για τους παραπάνω λόγους, η Πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν στα ωράρια οδήγησης και ανάπαυσης των οδηγών φορτηγών και λεωφορείων με ισχύ από 4 Μαρτίου 2022 μέχρι τις 2 Απριλίου 2022.

Στο διάστημα αυτό ο χρόνος της ημερήσιας οδήγησης παρατείνεται στις 11 ώρες, ο χρόνος της εβδομαδιαίας οδήγησης να μην ξεπερνά τις 60 ώρες και ακόμα: Ο  συνολικός χρόνος οδήγησης δύο συνεχόμενων εβδομάδων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 96 ώρες. Ορίζεται επίσης, ότι ο οδηγός μπορεί να κάνει διάλειμμα 45 λεπτών μετά από οδήγηση 5ωρών και τριάντα λεπτών.



Επιπλέον, παρέχεται στον οδηγό το δικαίωμα να κάνει την εβδομαδιαία διανυκτέρευσή του μέσα στην καμπίνα του φορτηγού ή στην κουκέτα ύπνου του λεωφορείου (και όχι σε μοτέλ ή ξενοδοχείο).



Δεν απαλλάσσεται από καμιά άλλη παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επισημαίνεται ότι τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στη διευκόλυνση των ροών προσφύγων και αγαθών προς την Πολωνία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.



Με αφορμή τα παραπάνω έκτακτα μέτρα για τους οδηγούς στην Πολωνία, θεωρούμε, ότι και το Ελληνικό υπουργείο Μεταφορών θα μπορούσε να εξετάσει μια αντίστοιχη χαλάρωση των ωραρίων των οδηγών που έρχονται ή κατευθύνονται προς την Ουκρανία παρέχοντας επιβατικές ή εμπορευματικές μεταφορικές υπηρεσίες. 

 

PreviousNext