Τροχοί & TIR

Δωρεάν στα αστικά αλλοδαποί, ΑμΕΑ και πολύτεκνοι. Με μισό εισιτήριο στα Υπεραστικά

Δελτία δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά λεωφορεία της χώρας δικαιούνται οι αλλοδαποί, πολύτεκνοι, οι οικογένειές τους και οι ανάπηροι, ενώ με έκπτωση 50% δικαιούνται να μετακινούνται με τα Υπεραστικά
Πέμπτη 20/01/2022 - 15:21
Κοινοποίηση στα Social Media

Δελτία δωρεάν μετακίνησης με τα αστικά λεωφορεία της χώρας δικαιούνται οι αλλοδαποί, πολύτεκνοι, οι οικογένειές τους και οι ανάπηροι, ενώ με έκπτωση 50% δικαιούνται να μετακινούνται με τα Υπεραστικά Λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διευκρινιστική Εγκύκλιο του υπ. Εργασίας για τη χορήγηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμΕΑ για το έτος 2022 από τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ισχύουν τα εξής:

Δικαιούχοι-Συγκοινωνιακά Μέσα Μετακίνησης

Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπήκοοι των Κρατών-Μελών της Ε.Ε., καθώς και υπήκοοι Κρατών-Μελών του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπήκοοι των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 Α'),

- πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ.

- αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Όλοι οι παραπάνω, εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο συνολικό δηλωθέν ατομικό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 23.000 ευρώ (είκοσι τριών χιλιάδων €) ή το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο των 29.000 ευρώ (είκοσι εννέα χιλιάδων €) (το ετήσιο συνολικό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα των 29.000 ευρώ προσαυξάνεται με 5.600ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο πέραν του δικαιούχου, που συνοικεί και εξαρτάται από αυτόν, εφόσον έχει αναπηρία 67% και άνω), έχουν το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα:

α) εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. [Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.],

β) στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ,

γ) στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ της Περιφερειακής Ενότητας

Οι ολικά τυφλοί (ν. 958/1979, Α΄191) και οι συνοδοί τους εξαιρούνται και λαμβάνουν Δελτίο Μετακίνησης ανεξάρτητα από το όριο εισοδήματός τους.

Στα Υπεραστικά με μισό εισιτήριο

Επίσης, για το έτος 2022 χορηγείται Δελτίο Μετακίνησης:

Στα Άτομα με Αναπηρίες:

- Ελληνικής υπηκοότητας,

- υπηκόους των Κρατών Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.),

- υπηκόους των Κρατών που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 4017/59 (ΦΕΚ 246/59 Α'),

 - πολίτες τρίτων χωρών που έχουν καταστεί ανίκανοι για εργασία μετά από εργατικό ατύχημα σε ελληνικό έδαφος, ή είναι μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη της ΕΕ.

- αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Όλοι οι παραπάνω εφόσον κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%και άνω ή είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, έχουν το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

PreviousNext