Τροχοί & TIR

Δύο χιλιάδες ηλεκτρικά Solaris στις πόλεις της Ευρώπης

Αν υπάρχει μία κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων όπου η ηλεκτροκίνηση γνωρίζει πραγματική ανάπτυξη και αναμένεται να κυριαρχήσει άμεσα, αυτή είναι τα αστικά λεωφορεία, καθώς το 2021 ένα στα τέσσερα
Παρασκευή 12/08/2022 - 10:45
Κοινοποίηση στα Social Media
solaris urbino electric
solaris urbino electric

Αν υπάρχει μία κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων όπου η ηλεκτροκίνηση γνωρίζει πραγματική ανάπτυξη και αναμένεται να κυριαρχήσει άμεσα, αυτή είναι τα αστικά λεωφορεία, καθώς το 2021 ένα στα τέσσερα λεωφορεία που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη ήταν αμιγώς ηλεκτρικό.

Από τους πρώτους κατασκευαστές που πίστεψαν στο μέλλον και την εμπορική βιωσιμότητα των ηλεκτρικών λεωφορείων, η πολωνική Solaris μόλις έλαβε παραγγελία για το υπ’ αριθμόν 2000 e-bus που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής. Τα ηλεκτρικά Urbino της Solaris κυκλοφορούν σε διάφορα μήκη αμαξώματος και διαμορφώσεις, σε πάνω από 140 πόλεις σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι, το όχι και τόσο μακρινό, 2012, οι συνολικές ταξινομήσεις ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων στην Ευρώπη ήταν μόλις 15 μονάδες. 

Από τις συνολικά 2.000 μονάδες που έχουν παραγγελθεί, οι 1.300 βρίσκονται ήδη στα χέρια πελατών και οι υπόλοιπες 700 αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2022, και κάποιες αργότερα.

Ανάμεσα στις πόλεις όπου έχουν δρομολογηθεί τα ηλεκτρικά Urbino, περιλαμβάνονται το Βερολίνο, το Όσλο, οι Βρυξέλλες, το Μιλάνο, το Παρίσι, η Βαρσοβία και πολλές ακόμη.

Η Solaris ουσιαστικά εξαργυρώνει την τόλμη που επέδειξε όταν το 2011 λάνσαρε στην αγορά το πρώτο φουλ ηλεκτρικό λεωφορείο της, ένα Urbino electric στα 8,9 μέτρα.

Μερικούς μήνες αργότερα, το 2012 ακολούθησε το Urbino 12 electric, και το 2013 παρουσιάστηκε το αρθρωτό Urbino 18 electric. Από τότε, η εταιρεία εξελίσσει ασταμάτητα νέες διαμορφώσεις ηλεκτρικών λεωφορείων και παράγει οχήματα για κάθε μεταφορική ανάγκη: το 2019 αποκάλυψε ότι, δουλεύει πάνω σε πλατφόρμα για 24μετρο ηλεκτρικό λεωφορείο με διπλή άρθρωση, και το 2020 ξεκίνησε η εμπορική πορεία του πρώτου ηλεκτρικού intercity της Solaris, του Urbino 15 LE electric.

Το 2021 τέλος, δέκα χρόνια μετά το πρώτο ηλεκτρικό Solaris, ο κατασκευαστής αποκάλυψε το Urbino 9 LE electric νέας γενιάς.  

Σημαντικό πλεονέκτημα του κατασκευαστή είναι και η δυνατότητά του να προσαρμοστεί σε πολύ διαφορετικές απαιτήσεις πελατών, σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, με τελείως εξατομικευμένη (tailor-made) προσέγγιση στην μελέτη και κατασκευή κάθε οχήματος.

Παρέχεται επίσης ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών, όπως μελέτη και εκτίμηση των απαιτούμενων υποδομών για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση για πελάτες που δεν είχαν μέχρι τώρα ηλεκτρικά οχήματα στους στόλους τους, καθώς και έρευνα με σκοπό να επιλεχθούν τα κατάλληλα δρομολόγια και χρήση των οχημάτων για τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση.

Σήμερα η Solaris κατασκευάζει πάνω από 1.500 λεωφορεία τον χρόνο, με σχεδόν τα μισά από αυτά να είναι φουλ, ή μερικώς εξηλεκτρισμένα.  

 

PreviousNext