Τροχοί & TIR

Έφοδος αστυνομίας σε πάρκινγκ φορτηγών

Οι αστυνομικοί ζήτησαν τους ταχογράφους, προκειμένου να ελέγξουν αν οι οδηγοί θα έπρεπε ή όχι να διανυκτερεύουν εκτός καμπίνας.
Τετάρτη 10/04/2024 - 11:48
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Interpol
φωτό: Interpol

Ομάδα αστυνομικών της Δανικής Αστυνομίας ελέγχου αυτοκινητόδρομων εισέβαλε νύχτα σε πάρκινγκ φορτηγών στην περιοχή Hvidovre, πραγματοποιώντας ελέγχους στους οδηγούς φορτηγών που βρέθηκαν να κοιμούνται στις καμπίνες τους.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν τους ταχογράφους, προκειμένου να ελέγξουν αν οι οδηγοί θα έπρεπε ή όχι να διανυκτερεύουν εκτός καμπίνας, εφόσον λάμβαναν την εβδομαδιαία ανάπαυσή τους σύμφωνα με τον κανονισμό.

Ελέγχθηκαν συνολικά 20 οδηγοί από διάφορες χώρες (εκτός Δανίας) και σε 8 από αυτούς βεβαιώθηκε παράβαση για μη λήψη της εβδομαδιαίας ανάπαυσης εκτός καμπίνας.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ανέφεραν ότι ο εργοδότης δεν τους επιτρέπει την εβδομαδιαία διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο και ότι τους υποχρεώνει να μένουν στην καμπίνα.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις μαρτυρίες των οδηγών, οι αστυνομικοί επέβαλαν πρόστιμα τόσο στους ίδιους όσο και στους ιδιοκτήτες των φορτηγών, όπως ορίζεται από τον κανονισμό (συνυπευθυνότητα).

Να σημειώσουμε ότι ο κανονισμός αυτός (ΕΚ 165/2014) ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν μόνο ως προς το ύψος των προστίμων για οδηγό και ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα, το πρόστιμο είναι 550 ευρώ για τον ιδιοκτήτη και 260 για τον οδηγό.

PreviousNext