Εγκρίθηκε η απόφαση: Τα ωράρια τροφοδοσίας των καταστημάτων. Τι προβλέπεται για τα φορτηγά

Πέμ, 15/12/2022 - 12:46

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη χθεσινή 23η συνεδρίασή του, ο νέος κανονισμός ωραρίου λειτουργίας τροφοδοσίας καταστημάτων σε δήμους της Αττικής.

Οι πλέον σημαντικές αλλαγές επέρχονται στην Αθήνα όπου η τροφοδοσία θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί. Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλου, από τον σχετικό περιορισμό εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες θα επιτρέπεται η τροφοδοσία όλο το 24ωρο, αλλά με οχήματα μεικτού βάρους δύο τόνων ή 2,5 τόνων αν πρόκειται για ηλεκτροκίνητα.

Να σημειωθεί ότι η ισχύς της απόφασης αρχίζει «από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και λήγει με την έκδοση νεότερης απόφασης».

Όπως επισημάνθηκε, μετά και από σχετική εισήγηση του Περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, ο νέος κανονισμός τροφοδοσίας δεν θα είναι στατικός, αλλά με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν και τα αιτήματα που θα κατατίθενται από τους αρμόδιους φορείς, αυτός θα μπορεί να τροποποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας του κέντρου της Αθήνας είχε υποβληθεί πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, εξουσιοδοτήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, Γ. Δημόπουλος, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να διαμορφωθεί και η τελική πρόταση η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός τροφοδοσίας

Ειδικότερα, ο νέος κανονισμός όπως ψηφίστηκε προβλέπει:

Ι. Ωράριο τροφοδοσίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (super markets, πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων):

1.Τον καθορισμό του ωραρίου τροφοδοσίας των Επιχειρήσεων, Υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (Super Markets, Πολυκαταστήματα, Αλυσίδες Καταστημάτων) καθ’ όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ., για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στους εξής δρόμους:

α) Στις περιμετρικές οδούς του εσωτερικού δακτυλίου:

- Στην Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών) (περιοχή Αιγάλεω)

- Λεωφόρο Βουλιαγμένης

- Ελ. Βενιζέλου – Αρτάκης – Μάχης Αναλάτου – Ομήρου – 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης) (περιοχή Νέας Σμύρνης)

- Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου) (περιοχή Ζωγράφου)

- Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ζωγράφου)

- Στην Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό) (περιοχή Αιγάλεω)

- Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) – Δημοσθένους – Σιβιτανίδου – Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας)

- Αχιλλέως – Αμφιθέας – Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου)

β) Στη Λεωφόρο Μεσογείων (εκτός Δήμου Αθηναίων)

2.α Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους. (Να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση του κ. Δημόπουλου κατά τη συζήτηση στο ΠΕΣΥ, σε περίπτωση που τα οχήματα είναι ηλεκτροκίνητα το μικτό βάρος θα επιτρέπεται να είναι μέχρι 2,5 τόνους).

2.β Από τις απαγορεύσεις του παραπάνω εδαφίου 2α εξαιρείται η τροφοδοσία καταστημάτων νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς

2.γ Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, ήτοι στο τμήμα του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς: « Αθηνάς – Πλατ. Ομονοίας –Σταδίου – Πλ. Συντάγματος – Μητροπόλεως – Αθηνάς» εφαρμόζονται οι εξής διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/οικ./1894/Φ919 ΦΕΚ Β/684/1997«Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας », όπως ισχύει.

3.Στον Δήμο Πειραιά στις κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου -Γρ. Λαμπράκη – Βασ. Γεωργίου – Ακτή Μιαούλη – Ακτή Ποσειδώνος – 2ας Μεραρχίας – Γούναρη – Τσαμαδού – Εθν. Αντιστάσεως – 34ου Συντάγματος- Ακτή Μουτσοπούλου – Ακτή Καλλιμασιώτη – Ακτή Θεμιστοκλέους- Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ΄ ολο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

4. Στον Δήμο Ηλιούπολης για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19.00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους.

Εξαιρούνται από την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης τα καταστήματα που διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους φορτοεκφόρτωσης και δεν επιβαρύνουν τους κοινόχρηστους χώρους.

5.Στον Δήμο Γαλατσίου για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 20:00 έως και 07.00 της επόμενης, για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

6. Στον Δήμο Δάφνης –Υμηττού για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19:00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

Ειδικές ρυθμίσεις – Εξαιρέσεις

Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται:

ι) Φορτηγά αυτοκίνητα Κρατικά, Δημοτικά, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας, όπως (Κ.Υ., Ε.Α.) ή με εμφανή σήματα Υπηρεσιών αυτών και μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τις εν λόγω Υπηρεσίες για κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

ιι) Φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ειδών Νοσοκομείου.

ιιι) Φορτηγά αυτοκίνητα διανομής ημερήσιου και περιοδικού Τύπου.

ιv) Οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων εντός της περιοχής του Εμπορικού Τριγώνου, τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς, πραγματοποιούν τροφοδοσία από και προς την εν λόγω περιοχή.

v) Φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας και Ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για έτοιμο σκυρόδεμα και για την ανύψωση διαφόρων αντικειμένων, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και άλλες ώρες. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται και άλλες απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, όπως είναι οι μεταφορές γραφείων, οικοσκευών κ.λπ.