Τροχοί & TIR

Έλεγχοι απόσπασης οδηγών ξεκίνησαν και στην Ελλάδα

Νέος κύκλος στοχευμένων ελέγχων στον χώρο των οδικών μεταφορών πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Α
Δευτέρα 07/11/2022 - 14:17
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Νέος κύκλος στοχευμένων ελέγχων στον χώρο των οδικών μεταφορών πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασίας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) και των εβδομάδων δράσης οδικών μεταφορών «ELA and Roadpol».

Συγκεκριμένα, πέντε κλιμάκια επιθεωρητών (των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πειραιώς και Δυτικής Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Κρήτης) διενεργήσαν ελέγχους μαζί με κλιμάκια της Τροχαίας σε εφαρμογή του πακέτου κινητικότητας και του lex-specialis (ειδική νομοθεσία) σχετικά με την απόσπαση οδηγών, τη συμμόρφωση με τους γενικούς κανόνες για τους χρόνους οδήγησης και τις περιόδους ανάπαυσης, τη χρήση του ταχογράφου, το μέγιστο φορτίο και ενδεχόμενες παραβάσεις αναφορικά με τους όρους απασχόλησης των εργαζόμενων οδηγών.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 59 έλεγχοι σε οδηγούς οχημάτων, από τους οποίους οι 51 αφορούσαν οχήματα μεταφοράς φορτίου και οι οκτώ οχήματα μεταφοράς επιβατών (τουριστικά λεωφορεία). Διαπιστώθηκαν 14 παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα, συνολικού ποσού ύψους 20.600 ευρώ. Από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, οι 13 αφορούσαν παραβάσεις νομοθεσίας ωρών οδήγησης/ ανάπαυσης και μία αφορούσε σε αδήλωτη απασχόληση εργαζομένου. Οι εννέα διαπιστώθηκαν σε φορτηγά και οι πέντε σε τουριστικά λεωφορεία.

Παράλληλα, έγινε εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών για τα δικαιώματά τους με τη διανομή φυλλαδίων που δημοσίευσε ο ELA. Η ενέργεια είχε ως στόχο να εξηγήσει περαιτέρω τις νομοθετικές αλλαγές που επιφέρει το πακέτο κινητικότητας, να ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οδηγών και των υπευθύνων των στόλων, καθώς και να παράσχει υλικό και καθοδήγηση σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον τομέα των οδικών μεταφορών.

Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκαν οι ειδικοί έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και εκπαιδευτήρια. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 209 έλεγχοι, ενώ διαπιστώθηκαν 24 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 17 πρόστιμα, ύψους 48.100 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

PreviousNext