Τροχοί & TIR

Εμπλοκή κυπριακής κυβέρνησης με τις εταιρείες λεωφορείων

Σοβαρή κρίση προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση της υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδη να διεκδικήσει τα οφειλόμενα προς το κράτος από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο. Αυτό
Πέμπτη 22/11/2018 - 10:44
Κοινοποίηση στα Social Media

Σοβαρή κρίση προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση της υπουργού Μεταφορών Βασιλικής Αναστασιάδη να διεκδικήσει τα οφειλόμενα προς το κράτος από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το συγκοινωνιακό έργο. Αυτό θα γίνει με παρακράτηση τμηματικά μέρους των επιδοτήσεων που καταβάλλει η κυβέρνηση προς τους παραχωρησιούχους, τις εταιρείες δηλαδή που με σύμβαση έχουν αναλάβει συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο.

Οι παραπάνω περικοπές αποφασίστηκαν στο πλαίσιο ανάκτησης υπερπληρωμών που υπολόγισε η Επιτροπή Κρίσης Διαφορών της Κύπρου, αλλά από την πλευρά τους οι εταιρείες λεωφορείων δηλώνουν ότι θα βρεθούν στα πρόθυρα κατάρρευσης εξαιτίας αυτών των περικοπών.

Σύμφωνα με την Υπουργό Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, «πρέπει να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα προς το κράτος και έχουμε προτείνει κάποιους τρόπους στις ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες σύντομα θα λάβουν σχετική επιστολή, ώστε να γίνονται κάποιες αποκοπές μηνιαίως από την κυβερνητική συνεισφορά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παραπάνω διαδραματίζονται σε μία περίοδο κατά την οποία το υπουργείο Μεταφορών είναι έτοιμο να προκηρύξει διαγωνισμό για τις νέες δεκαετείς συμβάσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα κυπριακών μέσων ενημέρωσης, αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν από καιρό ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για δημιουργία κοινοπραξιών, προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις τις πολυπόθητες άδειες. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, επεκτείνεται και εκτός Κύπρου και συγκεκριμένα από μια ισπανική εταιρεία, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των μεταφορών, χωρίς να είναι γνωστό, αν πρόκειται για την CAF, η οποία πρόσφατα εξαγόρασε την πολωνική Solaris, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα σειρά επενδύσεων στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.

Στην Κύπρο οι κυριότεροι παραχωρησιούχοι είναι η ΕΜΕΛ (εταιρεία μεταφοράς επιβατών Λεμεσού), ο Ο.ΣΥ.ΠΑ (Οργανισμός συγκοινωνιών Πάφου), ΟΣΕΑ (Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου) και η εταιρεία «Ζήνωνας – λεωφορεία Λάρνακας».

Τέλος, θα πρέπει να προσθέσουμε, ότι τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον και για τη χώρα μας, καθώς τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση του συγκοινωνιακού έργου των ΚΤΕΛ.

PreviousNext