Τροχοί & TIR

Εντοπίστηκαν 101 φορτηγά με πειραγμένους ταχογράφους

Μόνο το Τμήμα Τροχαίας Λητής Θεσσαλονίκης εντόπισε πειραγμένους ταχογράφους σε 101 φορτηγά -τα 36 με ελληνικές πινακίδες και τα 65 με ξένες. Αναλυτικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 01 Μαρτίου έω
Τετάρτη 01/11/2023 - 16:35
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Ελληνική Αστυνομία
φωτό: Ελληνική Αστυνομία

Μόνο το Τμήμα Τροχαίας Λητής Θεσσαλονίκης εντόπισε πειραγμένους ταχογράφους σε 101 φορτηγά -τα 36 με ελληνικές πινακίδες και τα 65 με ξένες.

Αναλυτικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 01 Μαρτίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023, διαπιστώθηκε ότι συνολικά 101 φορτηγά οχήματα (65 με αλλοδαπές πινακίδες και 36 με ημεδαπές πινακίδες κυκλοφορίας), έφεραν μηχανισμούς επέμβασης και αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να επεμβαίνουν κατά βούληση στην ορθή λειτουργία του ταχογράφου και ειδικότερα στην καταγραφή της δραστηριότητας, που αφορά στις ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, τα διανυθέντα χιλιόμετρα και την ταχύτητα των οχημάτων.

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκαν 15 φορτηγά οχήματα, στα οποία είχε απενεργοποιηθεί, με την χρήση ειδικών  ηλεκτρονικών συσκευών, το σύστημα επιλεκτικής κατάλυσης (SCR) για την επεξεργασία των καυσαερίων με αποτέλεσμα τα οχήματα να εκπέμπουν βλαβερές ουσίες για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου, καθώς και 83 οδηγοί, που έκαναν χρήση κάρτας άλλου οδηγού.

Σημειώνεται ότι, στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των προαναφερόμενων οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές, κατά περίπτωση, ενώ οι μηχανισμοί επέμβασης και παραποίησης των δεδομένων ταχογράφου αφαιρέθηκαν και τα φορτηγά ακινητοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία προς αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των ταχογράφων.

Παρόμοιες αστυνομικές δράσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

PreviousNext