Τροχοί & TIR

Πρόστιμα και δημοσίευση των εταιρειών που οφείλουν χρήματα σε Μεταφορικές

Δραστική μείωση των οφειλών προς τις μεταφορικές επέφερε η διάταξη (νόμος 13/2021) της ισπανικής κυβέρνησης με την οποία επιτρέπεται η δημοσίευση των εταιρειών με καθυστερούμενες οφειλές και, μάλιστ
Τετάρτη 01/11/2023 - 15:52
Κοινοποίηση στα Social Media

Δραστική μείωση των οφειλών προς τις μεταφορικές επέφερε η διάταξη (νόμος 13/2021) της ισπανικής κυβέρνησης με την οποία επιτρέπεται η δημοσίευση των εταιρειών με καθυστερούμενες οφειλές και, μάλιστα, με επιβολή προστίμων.

Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Μεταφορέων, η οποία συμπεριέλαβε τον τομέα των μεταφορών στο «Μόνιμο Παρατηρητήριο Καθυστερήσεων Πληρωμών και Παραβατικότητας», το οποίο ίδρυσε και διαχειρίζεται ο εμπορικός οργανισμός Fenadismer με τη συνεργασία εκπροσώπων διαφόρων Κλάδων του εμπορίου, καθώς και υπηρεσιών.

Μεγάλα ονόματα

Με βάση τα δημοσιευθέντα στοιχεία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρατηρήθηκε αισθητή μείωση του χρόνου εξόφλησης των χρεών, φτάνοντας κατά μέσο όρο τις 65 ημέρες. 

Ειδικότερα, για τον εν λόγω μήνα, περίπου το 66% των διαμεταφορικών, ναυτιλιακών και εμπορικών εταιρειών που δεν συμμορφώθηκαν είχαν σχετικά μικρές καθυστερήσεις πληρωμών, που κυμαίνονταν μεταξύ 60 και 90 ημερών. Αντίθετα, εξακολουθούσε να υπάρχει το 11% των μη συμμορφούμενων εταιρειών που αντιμετώπισαν καθυστερήσεις πληρωμών έως και 120 ημερών, κάτι που αντικατοπτρίζει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την κατάσταση το 2022, όταν πάνω από το 20% ανήκε σε αυτήν την κατηγορία.

Η λίστα με τα ονόματα του Αυγούστου περιελάμβανε μεταξύ άλλων και μεγάλες γνωστές πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών και Logistics που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας.

Η λίστα αυτή περιελάμβανε συνολικά 64 εταιρείες, στις οποίες επεβλήθησαν πρόστιμα από 701 ευρώ έως και άνω των 25.000 ευρώ. Σημειωτέον, σε καμία από τις εταιρείες δεν επιβλήθηκε πρόστιμο με το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό των 30.000 ευρώ.

Το ισπανικό Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 13/2021, κατέστησε σαφές τον Οκτώβριο του 2021 ότι θα δημοσιεύεται τακτικά κατάλογος των παραβατών εταιρειών. Αυτή η κίνηση είχε στόχο να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον τομέα των οδικών μεταφορών, να προωθήσει δίκαιες επιχειρηματικές πρακτικές και να ενθαρρύνει τις έγκαιρες πληρωμές.

Πηγή: trans.info

PreviousNext