Τροχοί & TIR

Επέκταση καθεστώτος TIR σε ελεύθερες εμπορικές ζώνες

Εξετάστηκε η επέκταση του TIR μεταξύ των περιοχών που αποτελούν Ελεύθερες Εμπορικές Ζώνες, όπως συμβαίνει σήμερα στις χώρες του GCC (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβι
Πέμπτη 30/06/2022 - 16:16
Κοινοποίηση στα Social Media

Εξετάστηκε η επέκταση του TIR μεταξύ των περιοχών που αποτελούν Ελεύθερες Εμπορικές Ζώνες, όπως συμβαίνει σήμερα στις χώρες του GCC (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ελεύθερων Ζωνών, με θέμα την «παγκόσμια κοινότητα ελεύθερου εμπορίου και ειδικών οικονομικών ζωνών».

Η IRU έχει συνεργαστεί στενά με τον οργανισμό, με έμφαση στο σύστημα TIR που ως γνωστόν ενισχύει την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη καθώς και την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ελεύθερων Ζωνών, Dr Samir Hamrouni, αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα Ασφαλούς Ζώνης», μια συνεχής δράση για την υποστήριξη των ελεύθερων ζωνών σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τις ελεύθερες ζώνες. «Είναι επομένως σημαντικό οι ελεύθερες ζώνες να διαθέτουν τα κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια για την καταπολέμησή του», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το TIR είναι το μοναδικό παγκόσμιο σύστημα διαμετακόμισης, το οποίο περιλαμβάνει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, αποτρέποντας έτσι το παράνομο εμπόριο. Το υψηλό αυτό επίπεδο ασφάλειας του TIR συνδυάζεται, επίσης, με τις επιδόσεις του στην ενίσχυση του εμπορίου και της διευκόλυνσης της διαμετακόμισης, συμβάλλοντας στην ομαλή ροή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η Tatiana Rey-Bellet, Διευθύντρια IRU για το TIR και τη Διαμετακόμιση, μίλησε στη διάσκεψη για την εναρμόνιση που επέφερε η Σύμβαση TIR των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία έχουν πλέον προσχωρήσει 77 χώρες, η οποία μειώνει τον αριθμό των εγγράφων και διαδικασιών που απαιτούνται για το διασυνοριακό εμπόριο και δημιουργεί ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η ανθεκτικότητα μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων μεταφοράς, οι μηχανισμοί που υποστηρίζουν την εμπιστοσύνη και την εναρμόνιση σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν βασικά θέματα που η Tatiana Rey-Bellet παρουσίασε στις συζητήσεις του συνεδρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το TIR χρησιμοποιείται ήδη για τη μεταφορά εμπορευμάτων από, προς ή μεταξύ ελεύθερων ζωνών στην περιοχή των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) και μπορεί να υιοθετηθεί από ελεύθερες ζώνες και άλλων περιοχών της γης.

PreviousNext