Επέκταση πρατηρίων υδρογόνου και συνεργασίες κορυφαίων εταιρειών

Δευ, 04/04/2022 - 09:48

Επένδυση ύψους 110 εκ. ευρώ ανακοίνωσε η εταιρεία Η2 Mobility Deutschland και αφορά στην επέκταση των πρατηρίων ανεφοδιασμού των υδρογονοκίνητων φορτηγών εντός της Γερμανίας.

Η παραπάνω επένδυση υποστηρίζεται από τη Daimler Trucks, η οποία έχει ξεκινήσει τη σειρά φορτηγών Mercedes-Benz GenH2 με κινητήρα υδρογόνου. Ήδη ένα πρωτότυπο φορτηγό 40 τόνων πραγματοποιεί δοκιμές απόδοσης μεταφέροντας προϊόντα μεταξύ γερμανικών πόλεων.Καθώς η υδρογονοκίνηση μαζί με την ηλεκτροκίνηση αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές της Daimler Trucks για παραγωγή βαρέων οχημάτων μηδενικών ρύπων μέχρι το 2039, ο γερμανικός όμιλος βρίσκεται σε στάδιο συζητήσεων με κορυφαίες εταιρείες, όπως η Linde, η OMV, η Shell, η TotalEnergies και η Iveco, με στόχο τη σχεδίαση από κοινού ενός προγράμματος ανάπτυξης ενός πλήρους δικτύου πρατηρίων υδρογόνου στους αυτοκινητόδρομους της Γερμανίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.α. χωρών της Ευρώπης.

Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η συνεργασία της Daimler Trucks με τον όμιλο Volvo Trucks για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή κυψελών καυσίμου για φορτηγά υδρογόνου. Για τον σκοπό αυτό -υπενθυμίζουμε- οι δύο όμιλοι έχουν ιδρύσει ήδη από το 2021 την κοινοπραξία Cellcentric. Ένα εργοστάσιο μαζικής κατασκευής κυψελών καυσίμου για φορτηγά υδρογόνου θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα αυτής της γερμανοσουηδικής κοινοπραξίας.