Τροχοί & TIR

Επικοινωνία αυτόνομου οχήματος με πεζούς μέσω φώτων (+video)

Στο πλαίσιο της έρευνας της Ford για την ανάπτυξη ενός τρόπου επικοινωνίας των αυτόνομων οχημάτων με τους άλλους χρήστες του δρόμου, η «μπλε οβάλ» εταιρεία δοκιμάζει μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί
Δευτέρα 25/03/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Στην οροφή του Transit Connect υπήρχε μια μπάρα φωτισμού, η οποία εξέπεμπε λευκό, μωβ και τιρκουάζ χρώμα, προσπαθώντας να υποδείξει αν το όχημα σκόπευε να συνεχίσει την πορεία του ή να σταματήσει παραχωρώντας στον πεζό προτεραιότητα.
Στην οροφή του Transit Connect υπήρχε μια μπάρα φωτισμού, η οποία εξέπεμπε λευκό, μωβ και τιρκουάζ χρώμα, προσπαθώντας να υποδείξει αν το όχημα σκόπευε να συνεχίσει την πορεία του ή να σταματήσει παραχωρώντας στον πεζό προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο της έρευνας της Ford για την ανάπτυξη ενός τρόπου επικοινωνίας των αυτόνομων οχημάτων με τους άλλους χρήστες του δρόμου, η «μπλε οβάλ» εταιρεία δοκιμάζει μια προσέγγιση που χρησιμοποιεί φώτα για να υποδείξει τι κάνει το όχημα μια δεδομένη στιγμή, αλλά και τι πρόκειται να κάνει στη συνέχεια.

Για να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική και φυσική δοκιμή, η εταιρεία δημιούργησε το «Ανθρώπινο Κάθισμα Αυτοκινήτου» (Human Car Seat), το οποίο και εγκατέστησε μέσα σε ένα Transit Connect. Σε αυτό, ο οδηγός είναι κρυμμένος μέσα στο κάθισμα, γεγονός που κάνει το όχημα να μοιάζει με αυτόνομο. Οι οδηγοί υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση για να εξασφαλιστεί ότι θα οδηγήσουν με ασφάλεια, καθώς έπρεπε να βλέπουν μέσα από ένα ψεύτικο προσκέφαλο. Ένας βοηθός κρυμμένος στην πλάτη, παρακολουθούσε επίσης τον δρόμο μπροστά και εξασφάλιζε ότι ο οδηγός είχε διαθέσιμο νερό.

Στην οροφή του Transit Connect υπήρχε μια μπάρα φωτισμού, η οποία εξέπεμπε λευκό, μωβ και τιρκουάζ χρώμα, προσπαθώντας να υποδείξει αν το όχημα σκόπευε να συνεχίσει την πορεία του ή να σταματήσει παραχωρώντας στον πεζό προτεραιότητα. Οι δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς στη Γερμανία, έδειξαν πως το 60% των 173 ερωτηθέντων που συνάντησαν το Transit Connect, σκέφτηκε ότι ήταν αυτόνομο όχημα. Μαζί με τις παρατηρούμενες αντιδράσεις άλλων 1.600 ατόμων, προέκυψε πως προτιμάται το τιρκουάζ χρώμα από τους πεζούς, καθώς είναι πιο ορατό από το λευκό και συγχέεται δυσκολότερα με το κόκκινο από ότι το μωβ. Σε ξεχωριστές δοκιμές που διεξήγαγε η Ford από κοινού με τη HELLA, οι ερευνητές πειραματίστηκαν και με άλλες θέσεις για τα φώτα, όπως στη γρίλια και τους προβολείς, χωρίς όμως να προκύψει κάποια σαφής προτίμηση.

Video URL
PreviousNext