Τροχοί & TIR

Επίσημες ανακοινώσεις: Από Δευτέρα 11/09/23 οι αυξήσεις στα διόδια

Παρά την κυβερνητική προτροπή για μη αύξηση των διοδίων μέχρι το τέλος του χρόνου, οι παραχωρησιούχοι προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα στις αυξήσεις, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους με το
από Μανώλης Αγριμανάκης | Δευτέρα 04/09/2023 - 09:21
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.
Φωτό: ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.

Παρά την κυβερνητική προτροπή για μη αύξηση των διοδίων μέχρι το τέλος του χρόνου, οι παραχωρησιούχοι προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα στις αυξήσεις, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους με το Δημόσιο και αυτό ακριβώς επικαλούνται.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η του Ιανουαρίου 2023 οι παραχωρησιούχοι μπορούσαν να προχωρήσουν στις αυξήσεις των διοδίων με βάση του δείκτη τιμών του καταναλωτή. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας του τότε υπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά και με την προϋπόθεση ότι αυτό (οι αυξήσεις) θα γίνονταν αμέσως μετά τις εκλογές.

Πρόσφατες συζητήσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απέβησαν άκαρπες και, μάλιστα, από την πλευρά των παραχωρησιούχων έγινε γνωστό ότι δεν απαιτείται καμία έγκριση ή μη έγκριση υπουργού σχετικά με την αναπροσαρμογή των διοδίων, καθώς αυτό προβλέπεται από τις ισχύουσες συμβάσεις.

Υψηλές οι αυξήσεις

Έτσι, οι πρώτοι παραχωρησιούχοι (Ολυμπία Οδός και Μορέας) ανακοίνωσαν επίσημα την αύξηση των διοδίων από 11/09/23 αντί της αρχικής ημερομηνίας που ήταν η 1η του Σεπτέμβρη. Εντός της ημέρας ή εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις και των άλλων παραχωρησιούχων.

Στο δια ταύτα, οι αυξήσεις που έρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς έχουν προσδιοριστεί στο +12% με βάση πάντα τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Έτσι, για παράδειγμα, η «γραμμή» της Αθήνας-Θεσσαλονίκη θα επιβαρυνθεί με περίπου 13,5-14 ευρώ και με την επιστροφή περί τα 27-28 ευρώ, κόστος ιδιαίτερα υψηλό για τα φορτηγά που εκτελούν τέσσερα ή περισσότερα δρομολόγια την εβδομάδα.

Ανάγκη άμεσης μετακύλισης του κόστους

Δεδομένης, εξάλλου, και της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, οι αυτοκινητιστές θα πρέπει άμεσα και το αργότερο από 11/09/23 να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τα κόμιστρα επικαλούμενοι τις παραπάνω αυξήσεις.

Βέβαια, η αναπροσαρμογή των κομίστρων θα πρέπει να είναι καθολική από όλες τις Μεταφορικές, προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους. Περιπτώσεις αυτοκινητιστών που θα αναζητήσουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» το κόμιστρο θα πρέπει να αγνοηθούν από την πλειονότητα.

PreviousNext