Τροχοί & TIR

Έρευνα της ΟΣΜΕ για θέματα εργαζομένων στις Μεταφορές

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), από κοινού με τα Σωματεία-μέλη της, αναλαμβάνει μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, μια πρωτοβουλία για την προώθηση
Τρίτη 11/04/2023 - 14:27
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), από κοινού με τα Σωματεία-μέλη της, αναλαμβάνει μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, μια πρωτοβουλία για την προώθηση και διασφάλιση υγιών και ασφαλών χώρων εργασίας. 

Με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την Ομοσπονδία και τα μέλη της, προχωρεί στη μελέτη των Ψυχοκοινωνικών Κινδύνων Εργασίας στον χώρο των μεταφορών. Φαινόμενα όπως το εργασιακό άγχος, η βία και παρενόχληση, κ.α. χαρακτηρίζονται ως αναδυόμενοι κίνδυνοι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ευρύτερες και συνεχείς κρίσεις (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, κλπ) με τις οποίες οι εργαζόμενοι στις μεταφορές έρχονται αντιμέτωποι. 

Ειδικά μάλιστα, το επάγγελμα του οδηγού είναι συνυφασμένο καθημερινά με πιεστικούς παράγοντες, όπως οι εναλλασσόμενες βάρδιες, ο χρόνος των δρομολογίων και η διαχείριση επιβατών. 

Η ΟΣΜΕ απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή στην ακόλουθη έρευνα, στην οποία θα χρειαστεί να αξιολογήσετε διάφορες πτυχές της εργασίας σας, όπως το φόρτο εργασίας, τα ωράρια, τη γενικότερη οργάνωση κ.α.. Η συμμετοχή είναι απολύτως εθελοντική και διασφαλίζεται η ανωνυμία και η εμπιστευτικότητα των απαντήσεων. Όσα ατομικά στοιχεία συλλέγονται δε μπορούν να ταυτοποιήσουν τους συμμετέχοντες και ούτε θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πέραν της παρούσας έρευνας. Η έρευνα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Έρευνας τον Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών (Α.Π. 6/14.2.2023) και υλοποιείται από τον Υποψήφιο Διδάκτορα, Σταμούλο Γιώργο (email: g.stamoulos@panteion.gr). 

"Η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών εργασίας και η προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών δεν μπορεί να γίνει χωρίς την εμπλοκή των εργαζομένων. Η συμμετοχή σας αποτελεί πρακτικά συμμετοχή σε έναν ανοικτά κοινωνικά διάλογο που είναι απαραίτητος για την ανάδειξη και τεκμηρίωση των αναγκαίων και αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων-βελτιώσεων, με στόχο την ουσιαστική πρόληψη των κινδύνων στην εργασία", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΟΣΜΕ. 
 

PreviousNext