Τροχοί & TIR

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπόρων

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούσαν μόνο μεταφορικές εταιρείες για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών. Η πληρωμή τους γινόταν με επιταγές που λάμβαναν μέσω εται
Κυριακή 13/12/2020 - 12:39
Κοινοποίηση στα Social Media

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούσαν μόνο μεταφορικές εταιρείες για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών. 

Η πληρωμή τους γινόταν με επιταγές που λάμβαναν μέσω εταιρείας courier.

Πρόκειται για τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά. Εξαρθρώθηκε με τη σύλληψη οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της, ενώ εντοπίστηκαν και δύο χώροι αποθήκευσης αλκοολούχων ποτών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέβαινε συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή και περαιτέρω διάθεση λαθραίων αλκοολούχων ποτών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον περασμένο Ιανουάριο, προέβαιναν στην παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας από τη Βουλγαρία αλκοολούχων ποτών, τα οποία αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και στη συνέχεια διέθεταν σε δεκάδες καταστήματα χονδρικού εμπορίου ποτών και μίνι μάρκετ σε περιοχές της Αττικής και της Αρκαδίας.

Για τη διακίνηση των ποτών χρησιμοποιούσαν εικονικά παραστατικά με παραλήπτες ανύπαρκτα πρόσωπα, ανύπαρκτες διευθύνσεις παράδοσης, και διαφορετική περιγραφή εμπορευμάτων, ενώ λάμβαναν ειδικά μέτρα προκειμένου να καθίσταται δυσχερής η αποκάλυψή τους από τις διωκτικές αρχές.

Συγκεκριμένα, για τη μεταφορά χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρείες, ώστε να μην εντοπίζονται τα λαθρεμπορεύματα, καθώς μεταφέρονταν μαζί με άλλα νόμιμα εμπορεύματα, ενώ αποθήκευαν τα λαθραία ποτά σε χώρους οικιών και όχι σε εμφανείς αποθηκευτικούς χώρους.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια,  διακινούσαν τα ποτά σε μικρές ποσότητες, αλλά με πυκνά δρομολόγια, και δεν χρησιμοποιούνταν τραπεζικό σύστημα, αλλά πληρωμές στο εξωτερικό, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς.

Επίσης, επικοινωνούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ή δια ζώσης, ή με τηλέφωνα που ήταν καταχωρημένα σε τρίτα πρόσωπα (ανύπαρκτους αλλοδαπούς).

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (11.725) φιάλες με επικολλημένες ετικέτες επώνυμων εταιριών,
  • τουλάχιστον (10.026) αυτοκόλλητες ετικέτες,
  • (34.490) ευρώ και εργαλείο -πιστόλι θερμού αέρα,
  • μεγάλο αριθμό από ξύστρες, κοπίδια, κόλλες, σφουγγάρια, και
  • (2) φορτηγά.

Οι ποσότητες αλκοολούχων ποτών που κατασχέθηκαν θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι οι διακινούμενες ποσότητες αλκοολούχων ποτών ανέρχονται σε (132.416) φιάλες και σύμφωνα με το προσωρινό προσδιορισμό της αρμόδιας τελωνειακής Αρχής οι επιβαρύνσεις από τη διαφυγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τελών και χαρτοσήμων, αντιστοιχούν τουλάχιστον σε 1.300.000 ευρώ.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ. συναφή αδικήματα. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη (10) άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

PreviousNext