Τροχοί & TIR

Ford Ranger Raptor με αυτόματο 10άρι κιβώτιο (+video)

Την αίγλη του θηριώδους Ford F-150 Raptor της Αμερικής, θέλει να μοιραστεί το Ranger Raptor που κάνει ντεμπούτο για πρώτη φορά στην αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι αυτό που διαθέτει το καιν
Τρίτη 13/02/2018 - 18:59
Κοινοποίηση στα Social Media

Την αίγλη του θηριώδους Ford F-150 Raptor της Αμερικής, θέλει να μοιραστεί το Ranger Raptor που κάνει ντεμπούτο για πρώτη φορά στην αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού. Είναι αυτό που διαθέτει το καινούργιο αυτόματο κιβώτιο των 10 σχέσεων, αλλά και το νέο 2λιτρο diesel σύνολο των 213 ίππων.

Το νέο όχημα είναι το προϊόν της εργασίας των ανθρώπων της Ford Performance. Τη σχέση με το F-150 Raptor τονίζει η νέα γρίλια της μάσκας, όπως και ο «μυώδης» εμπρόσθιος προφυλακτήρας που φιλοξενεί τους νέους προβολείς ομίχλης τεχνολογίας LED. Τα φτερά φούσκωσαν προκειμένου να χωρέσουν τα ογκώδη ελαστικά (285/70 R17) και την ανάρτηση με τη μεγαλύτερη διαδρομή. Η παλέτα χρωμάτων περιλαμβάνει τις επιλογές Lightning Blue, Race Red, Shadow Black, Frozen White και την αποκλειστική απόχρωση Conquer Grey, ενώ ενδιαφέρουσα αντίθεση κάνουν οι γκρι λεπτομέρειες Dyno Grey.

Το Ranger Raptor μεγάλωσε σε διαστάσεις, έχοντας μήκος 5.398 χλστ. (5.362 χλστ. το απλό μοντέλο), πλάτος 2.180 χλστ. και ύψος 1.873 χλστ. Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος ορίζεται στα 283 χλστ. και η γωνία εισόδου βρίσκεται στις 32,5°. Η αντίστοιχη γωνία εξόδου από ένα εμπόδιο είναι στις 24°, όπως και η γωνία ράμπας. Τα πλευρικά σκαλοπάτια έχουν σχεδιαστεί ώστε να προστατεύουν το αμάξωμα από φθορές και παράλληλα στο πίσω τμήμα του οχήματος συναντάμε μια τροποποιημένη εκδοχή του προφυλακτήρα που φέρει δύο κρίκους με αντοχή έως και 3,8 τόνους. Η καρότσα του νέου Raptor έχει μήκος 1.743 χλστ. και πλάτος 1.560 χλστ. και η ελκτική ικανότητα του οχήματος ανέρχεται στους 2,5 τόνους.

Στο εσωτερικό του pick-up συναντάμε αρκετές αλλαγές, όπως τα αναβαθμισμένα καθίσματα, αλλά και το νέο τιμόνι που φιλοξενεί και τα χειριστήρια (paddles) αλλαγής ταχυτήτων, τα οποία είναι φτιαγμένα από μαγνήσιο. Τη διαφορά κάνουν τόσο οι δερμάτινες επιμέρους επενδύσεις όσο και οι μπλε ραφές, ενώ αλλαγμένες είναι και οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το σύστημα infotainment SYNC 3 που διαθέτει οθόνη 8 ιντσών, στην οποία απεικονίζονται οι ενδείξεις του GPS αλλά και της κάμερας οπισθοπορείας. Το πακέτο «DAT» (Driver Assist Technologies) καθιστά τον εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας υπερπλήρη, με τον τελευταίο να περιλαμβάνει επιγραμματικά τα συστήματα Ford Stability Control με λειτουργία Roll Mitigation Function, Electronic Stability Control (ESC), Trailer Sway Control (TSC), Hill Start Assist (HSA), Hill Descent Control (HDC) και Load Adaptive Control (LAC).

Δείτε το επίσημο βίντεο του νέου Ford Ranger Raptor

Ενισχύσεις δέχθηκε το σασί από χάλυβα υψηλής αντοχής (HSLA), προκειμένου το όχημα να ανταπεξέρχεται τόσο στις υψηλές ταχύτητες όσο και στις εκτός δρόμου καταπονήσεις. Για τον ίδιο λόγο αναβαθμισμένα είναι και τα φρένα που αποτελούνται από τέσσερις αεριζόμενους δίσκους. Ο πίσω άκαμπτος άξονας είναι συνδεσμολογίας Watt και διαθέτει νέα ρυθμιζόμενη (coilover) ανάρτηση που φέρει μέρη από αλουμίνιο. Τα αγωνιστικής φιλοσοφίας αμορτισέρ κατασκευάζονται ειδικά για το Ranger Raptor από τη Fox Racing Shox και διαθέτουν την τεχνολογία «Position Sensitive Damping (PSD)». Ενισχυμένη είναι και η προστασία του κάτω τμήματος του οχήματος, όπου τοποθετήθηκε ατσάλινη ποδιά τριών τμημάτων.

Το σύστημα TMS (Terrain Management System) προσφέρει έξι οδηγικές λειτουργίες και ελέγχεται από κουμπί στο τιμόνι. Διαθέτει δύο επιλογές για οδήγηση στην άσφαλτο και τέσσερις για εκτός δρόμου εξορμήσεις και επεμβαίνει στη χαρτογράφηση του αυτόματου κιβωτίου. Το τελευταίο, χάρη στις δέκα σχέσεις του, είναι και ένας από τους «πρωταγωνιστές» του Ranger Raptor. Προέρχεται από το μεγάλο «αδελφό» F-150 Raptor και συνεργάζεται με το έτερο «αστέρι», το νέο diesel κινητήρα 2.0L Bi-Turbo, η διπλή υπερτροφοδότηση του οποίου έχει ως αποτέλεσμα τους 213 ίππους ισχύος και -κυρίως- τα 500 Nm ροπής. Στις χαμηλές στροφές το μικρό (υψηλής πίεσης) τούρμπο και το μεγάλο (χαμηλής πίεσης) δουλεύουν μαζί, ενώ στις υψηλές ταχύτητες λειτουργεί μόνο το δεύτερο.

Το νέο κιβώτιο ταχυτήτων είναι κατασκευασμένο από κράμα χάλυβα και αλουμινίου και σύμφωνα με τη Ford διακρίνεται για την αντοχή, την αξιοπιστία και το μικρό βάρος του. Η ύπαρξη 10 σχέσεων μετάδοσης υπόσχεται βελτιωμένες επιταχύνσεις και καλύτερη απόκριση στο πάτημα του πεντάλ του γκαζιού σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα. Μέσω νέων αλγόριθμων επιλέγεται πάντα η καλύτερη σχέση μετάδοσης, ενώ χάρη στη λειτουργία «Live in Drive» ο οδηγός μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει τη σχέση μετάδοσης που αυτός επιθυμεί.

Το νέο Ranger Raptor θα κατασκευάζεται στο νέο εργοστάσιο της Ford στην Ταϊλάνδη και παρόλες τις φήμες, δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πληροφόρηση για το αν θα αποτελέσει ή όχι τελικά ένα «παγκόσμιο» μοντέλο.

Διαβάστε περισσότερα για τα επαγγελματικά οχήματα της Ford κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Video URL
PreviousNext