Τροχοί & TIR

Γερμανία: Ανοιχτά μέχρι στιγμής τα σύνορα για τα φορτηγά - κλειστά για επιβάτες

Από τις 8 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, έκλεισαν τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο για επιβατικά μέσα μεταφοράς, ενώ παραμένουν ακόμη ανοιχτά γι
Δευτέρα 16/03/2020 - 11:28
Κοινοποίηση στα Social Media

Από τις 8 το πρωί σήμερα, Δευτέρα, έκλεισαν τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο για επιβατικά μέσα μεταφοράς, ενώ παραμένουν ακόμη ανοιχτά για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, προκειμένου να μην διαταραχθεί η τροφοδοσία της αγοράς.

Ωστόσο, οι μεταφορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα των χωρών διέλευσης των ελληνικών φορτηγών για τυχόν έκτακτες απαγορεύσεις ή για πολύωρες καθυστερήσεις στα συνοριακά σημεία, δεδομένου ότι τα ελληνικά φορτηγά, είτε ακολουθούν τη διαδρομή της Αδριατικής είτε τη βορεινή μέσω Σκοπίων ή Βουλγαρίας, θα πρέπει να διέλθουν από αρκετές χώρες μέχρι να φτάσουν στη Γερμανία.

Πώς γίνεται η διέλευση προς τα Σκόπια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση της πρεσβείας μας στα Σκόπια, ο υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας, κ. Venko Filipce, ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνησή του έχει εισαγάγει επιπλέον μέτρα προστασίας από τον COVID-19, τα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

- Άμεσο κλείσιμο όλων των δευτερευουσών συνοριακών διαβάσεων για επιβάτες και οχήματα, πλην φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα. Κλείνουν ως εκ τούτου με την Ελλάδα οι συνοριακές διαβάσεις Δοϊράνης και Νίκης, με εξαίρεση την μεταφορά εμπορευμάτων.

- Διατήρηση κατ’ αρχήν ανοικτής (αλλά με νέους περιορισμούς) για επιβάτες, οχήματα και φορτηγά μόνο μιας διάβασης, της μεγαλύτερης με κάθε γειτονική χώρα, ήτοι της Bogorodica (Ευζώνων) όσον αφορά στην Ελλάδα.

- Οι λοιπές διαβάσεις που θα μείνουν ανοικτές είναι οι Deve Bair (σύνορα με Βουλγαρία), Kafasan (σύνορα με Αλβανία), Tabanovce (σύνορα με Σερβία) και Blace (σύνορα με Κόσσοβο).

- Επεκτείνεται σε όσους προέρχονται από χώρες «μεσαίου κινδύνου», δηλαδή και από την Ελλάδα, η απαγόρευση εισόδου στη Βόρεια Μακεδονία, που ισχύει ήδη για όσους προέρχονται από χώρες «υψηλού κινδύνου». Κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους έχουν ειδική άδεια, η οποία θα δίδεται «για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους».

- Απαγόρευση λειτουργίας σε καφετέριες, μπαρ, αθλητικές χαρτοπαικτικές λέσχες, εστιατόρια, εκτός από τις υπηρεσίες ταχείας διανομής και παράδοσης τροφίμων κατ` οίκον (delivery), εμπορικά κέντρα. Όλα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας, περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων, θα παραμείνουν κλειστά για τους επισκέπτες, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Σημειώνεται, εν τούτοις, ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργούν χωρίς καταναλωτές, δηλαδή μπορούν εναλλακτικά να πωλούν τρόφιμα εξ αποστάσεως (τηλεφωνικώς ή διαδικτυακά) και να παραδίδουν κατ` οίκον.

- Κλείσιμο του αεροδρομίου της Αχρίδας "Απόστολος Παύλος" στις επόμενες 48 ώρες.

PreviousNext