Η απουσία ΣΕΑ στην Εγνατία

Πέμ, 20/10/2022 - 11:38
Φωτό αρχείου

Επερώτηση με θέμα “Γιατί δεν κατασκευάζονται Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού;” υπέβαλε η “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών.

Η επερώτηση υπογράφεται από όλους τους συμβούλους της παράταξης και θα αναπτυχθεί από τον επικεφαλής της, Κώστα Κατσιμίγα, κατά την προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Αναλυτικά το κείμενο της επερώτησης:

“Σε όλο το μήκος του Αυτοκινητόδρομου ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α2 από τους Κήπους στα Ελληνοτουρκικά Σύνορα μέχρι την Ηγουμενίτσα, έχουν κατασκευαστεί μόνο δύο Σταθμοί εξυπηρέτησης Οχημάτων στον Πλάτανο Ημαθίας, ενώ οι προβλεπόμενες εκτάσεις σε διάφορα σημεία έχουν απαλλοτριωθεί, διαμορφωθεί, περιφραχθεί και έχουν γίνει και οι κυκλοφοριακές συνδέσεις.

Το θέμα μας αφορά σαν Περιφέρεια για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι η Περιφέρεια μπορεί να μην κατασκευάζει και να μην συντηρεί αυτοκινητόδρομους αλλά κατ’ επανάληψη έχει χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν την Εγνατία Οδό (πρόσφατα τους Κόμβους ΒΙΠΕ Κομοτηνής και Αεροδρομίου Χρυσούπολης Καβάλας).

Ο δεύτερος είναι ότι πολλοί οδηγοί, μεγάλων οχημάτων κυρίως, αποφεύγουν την Εγνατία, όχι μόνο για την αποφυγή των διοδίων, αλλά πρωτίστως για τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα, για φαγητό, για χρήση χώρων υγιεινής και για ανάπαυση σε ασφαλές περιβάλλον, υπηρεσίες που δεν παρέχονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Η χρήση της παλαιάς Εθνικής Οδού αλλά και επαρχιακών οδών που ανήκουν στη δική μας αρμοδιότητα επιβαρύνονται και κυκλοφοριακά με αυξημένους κινδύνους, αλλά και προκαλούνται φθορές στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συχνότερες παρεμβάσεις συντήρησης, όπως η κατασκευή ασφαλτοταπήτων, διαγραμμίσεις κ.λπ.

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης

Γιατί η Εγνατία Οδός είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στη χώρα χωρίς Σταθμούς Εξυπηρέτησης Οχημάτων (ΣΕΑ);

Γιατί άλλοι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώθηκαν δεκαετίες μετά από την Εγνατία (όπως η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ και η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ)) έχουν πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο Σ.Ε.Α.);

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφέρεια προκειμένου να πιέσει την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ να προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση και εκχώρηση της εκμετάλλευσης Σταθμών Εξυπηρέτησης Οχημάτων, προκειμένου και οι πολίτες Έλληνες και αλλοδαποί να εξυπηρετούνται, αλλά και το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας να υφίσταται μικρότερες φθορές και να είναι περισσότερο ασφαλές με λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο;