Τροχοί & TIR

Η χρησιμότητα του Flyover και απάντηση Σταϊκούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα μπορούν να διέρχονται 10.000 οχήματα ανά ώρα
Παρασκευή 01/03/2024 - 13:50
Κοινοποίηση στα Social Media
flyover fly over

«Το Fly Over είναι χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη, όπως αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο των φορέων αυτής και όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα σε δημοσκόπηση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Και αυτό γιατί από τη νέα περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης θα μπορούν να διέρχονται 10.000 οχήματα ανά ώρα, όταν σήμερα διέρχονται 5.000 οχήματα, ενώ, παράλληλα, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα». 

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την κατασκευή του έργου της Αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover).

Οι μελέτες σε δύο στάδια

Για το κρίσιμο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι:

«Το υπόψη έργο δημοπρατήθηκε ως έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 19 Δεκεμβρίου 2022, με σκοπό τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου. 

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική σύμβαση, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) υποχρεούται να εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες σε δύο στάδια.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση ΣΔΙΤ, δεν απαιτείται το σύνολο των οριστικών μελετών του έργου να υποβληθεί πριν από την έναρξη της κατασκευής του, όπως απαιτείται στις Συμβάσεις Δημοσίων Έργων, αλλά η υποβολή των μελετών γίνεται πριν την έναρξη των εργασιών κάθε αντικειμένου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών για τον έλεγχο και τον σχολιασμό τους.

Οι συμβατικές υποχρεώσεις του έργου έχουν ξεκινήσει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης έργου, που υπενθυμίζω πως ήταν ο Δεκέμβριος του 2022 και αφορούν περίοδο 30 ετών.

Η παράδοση του έργου τοποθετείται για τις 14 Μαΐου του 2027».

PreviousNext