Τροχοί & TIR

Η Ο.Φ.Α.Ε. για την αθώωση των μελών του Δ.Σ.

Ποιες ήταν οι κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στα μέλη της τότε διοίκησης.
Τρίτη 09/07/2024 - 10:34
Κοινοποίηση στα Social Media

Με ομόφωνη απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών που τους είχαν αποδοθεί οι 6 συμμετέχοντες στο Δ.Σ. της ΟΦΑΕ της περιόδου 31.07.2008 έως 31.12.2013, οι κ.κ. Απόστολος Κενανίδης, Ιωάννης Πετρίδης, Γεώργιος Σιδερίδης, Κυριάκος Θωμαΐδης, Χαράλαμπος Τσοχαταρίδης και Ευάγγελος Γριβάκης.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ο.Φ.Α.Ε. αναφέρεται ότι «τα παραπάνω μέλη του Δ.Σ. κηρύχθηκαν πανηγυρικά αθώα και των δύο κατηγοριών που τους είχαν αποδοθεί. Μάλιστα, απαλλακτική υπήρξε και η πρόταση του κ. Εισαγγελέα Εφετών της έδρας. 

Σημειώνεται ότι στη μακρά ακροαματική διαδικασία  που ξεκίνησε την 06.03.2024 και συνεχίστηκε, κατόπιν διακοπής λόγω ωραρίου, σε τρεις μεταγενέστερες δικασίμους, ήτοι 09.04.2024, 16.04.2024 και 23.04.2024, αναδείχθηκε όλη η αλήθεια και έπεσαν στο κενό οι αβάσιμες νομικά και ουσιαστικά κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στα μέλη της τότε διοίκησης ήταν η δήθεν κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, λόγω μη καταβολής στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, που τηρούσε η ΟΦΑΕ στο όνομά της, των αναλογούντων ποσών αποθεματικού από τις εισπράξεις TIR καθώς και αυτή της απιστίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της περιουσίας της ΟΦΑΕ, επειδή δήθεν τα μέλη της διοίκησης ελάμβαναν αμοιβές από τα χρήματα του TIR. Η αθώωση υπήρξε επί της ουσίας και όχι για τυπικούς ή άλλους δικονομικούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, κρίθηκε ότι τα χρήματα που συνιστούν το αποθεματικό TIR δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά αποτελούν χρήματα που ανήκουν κατά κυριότητα στην ΟΦΑΕ. Αυτό δικαιώνει τους μακροχρόνιους αγώνες της άνω αιρετής διοίκησης της Ομοσπονδίας από το 2008 έως και σήμερα. Επίσης, κρίθηκε ότι η καταβολή αμοιβών στα μέλη του Δ.Σ. κατά τα έτη 2008 έως 2013 υπήρξε καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με τις καταστατικές προβλέψεις, αφού αυτές ουδόλως αντλήθηκαν από τα έσοδα που είχε η Ομοσπονδία από τις πωλήσεις των δελτίων TIR.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Νοτίου Ελλάδος το 2014. Στη δίκη δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και η προσωρινή διοίκηση που είχε ορισθεί γι’ αυτό, με πρόεδρο τον κ. Γεώργιο Πασπάτη. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Νοτίου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Κάκκος, όσο και ο κ. Γεώργιος Πασπάτης, καταθέτοντας και ως μάρτυρες κατηγορίας, ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα του αποθεματικού δεν ανήκουν στην ΟΦΑΕ, κάτι βεβαίως που είναι αντίθετο προς τα συμφέροντά της!».

PreviousNext