«Στη δεδομένη χρονική στιγμή το πιο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι η ρευστότητα, και σε συνδυασμό με την δραματική μείωση της ζήτησης του μεταφορικού έργου, για πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις τίθεται άμεσα θέμα βιωσιμότητας. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης και προσθέτει πως για τον λόγο αυτό «η ΟΦΑΕ κατέθεσε, λοιπόν, προς την Ελληνική Κυβέρνηση προτάσεις για την εκπόνηση ενός σχεδίου στήριξης του κλάδου των οδικών μεταφορών, συμπεριλαμβάνοντας προτάσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία διακρίνονται σε χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά, καθώς και τους μεσοπρόθεσμους στόχους προτεραιότητας προκειμένου ο κλάδος να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας».

Περιγράφοντας την κατάσταση στις οδικές μεταφορές, αλλά και τη συμβολή των αυτοκινητιστών στη διατήρηση της Εφοδιαστικής, ο κ. Κενανίδης αναφέρει:

«Εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης στην σύγχρονη παγκόσμια ιστορία, κι ενώ έχει ξεκινήσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, η ΟΦΑΕ απευθύνει έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα για την στήριξη του κλάδου των οδικών μεταφορών.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των οδικών μεταφορών, οι οποίες αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της σύγχρονης οικονομίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα για την επανεκκίνηση του εμπορίου και της εθνικής μας οικονομίας. Οι μεταφορικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές (αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές) και οι μικρομεσαίες λόγω του μεγέθους τους δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19.

Ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών έπαιξε κομβικό ρόλο κατά την διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων, με επιχειρήσεις και εργαζόμενους να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ομαλή την ροή των εμπορευμάτων, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας όσο και στη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

dsc_2062_0.jpg

«Οι επαγγελματίες οδηγοί των φορτηγών παρέμειναν εν κινήσει, θέτοντας σε ρίσκο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία, εκτελώντας αδιάκοπα δρομολόγια τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, σε χώρες υψηλού κινδύνου, με μοναδικό σκοπό την μεταφορά φαρμάκων, υγειονομικού εξοπλισμού, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Έφτασε, όμως, πλέον η στιγμή, που ο ίδιος κλάδος έχει ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης, προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η μείωση των εσόδων μιας επιχείρησης οδικών εμπορευματικών μεταφορών το τελευταίο τρίμηνο, άγγιξε το 50% κατά μέσο όρο.

Τα αντίστοιχα νούμερα στην περίπτωση των επιχειρήσεων οδικών επιβατικών μεταφορών είναι πολύ πιο δραματικά, καθώς σε αυτή την περίπτωση η μείωση των εσόδων φτάνει ως και 100%, με τα τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ., να βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω παντελούς έλλειψης μεταφορικού έργου».