Τροχοί & TIR

Ιδιαίτερα προβληματική από 1/1/25 η διέλευση του Μπρένερο

«Οι πρόσθετες απαγορεύσεις κυκλοφορίας για βαρέα φορτηγά οχήματα δεν είναι η λύση»
Πέμπτη 18/07/2024 - 15:03
Κοινοποίηση στα Social Media

Προβληματική έως αδύνατη θα καταστεί η διέλευση των Άλπεων μέσω του αυτοκινητόδρομου του Brenner από την 1η Ιανουαρίου του 2025, καθώς η Αρχή Αυτοκινητοδρόμων της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι η διέλευση από τη γέφυρα του Lueg θα γίνεται από μια μόνο λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Αυτός ο περιορισμός είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρά αλυσιδωτά προβλήματα καθιστώντας προβληματική τη διέλευση του Μπρένερο ή και αδύνατη, αφού οι οδηγοί θα πρέπει να υποστούν υπερβολικές καθυστερήσεις αναμονής κάτι που θα τους αναγκάσει σε εναλλακτικές λύσεις.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των Αυστριακών αρχών, κινητοποιήθηκαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ενώσεις μεταφορέων καθώς και η IRU προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει τώρα για την εξεύρεση λύσεων.

Ειδικά η IRU σε επιστολή που απευθύνεται στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Wopke Hoekstra και Thierry Breton καλεί σε διάλογο την Αυστρία και τα άμεσα θιγόμενα κράτη, όπως είναι η Ιταλία με σκοπό να διασφαλιστεί η συνέχεια της διέλευσης από τις Άλπεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των περιορισμών νυχτερινής οδήγησης και της δημιουργίας εναλλακτικών διαδρομών.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ηγηθεί και να συντονίσει τον διάλογο μεταξύ των επηρεαζόμενων κρατών μελών. Οι πρόσθετες απαγορεύσεις κυκλοφορίας για βαρέα φορτηγά οχήματα δεν είναι η λύση», ανέφερε.

Από την πλευρά της, πάντως, η Αυστρία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο εν λόγω περιορισμός οφείλεται «σε σοβαρά δομικά ζητήματα της γέφυρας», μια αιτιολογία που άπτεται της ασφάλειας και συνεπώς δεν θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Μπρένερ δέχεται περίπου 14,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα και 2,5 εκατομμύρια φορτηγά ετησίως, και συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη. Η μείωση αυτής της ικανότητας θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

PreviousNext