Τροχοί & TIR

Ηχηρό προβάδισμα BYD απέναντι στην TESLA

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας τα δυνατό προβάδισμα στις πωλήσεις που σημειώνει η BYD απέναντι στην TESLA στην τεράστια αγορά της Κίνας, αλλά και σε άλλες εξίσου μεγάλες
Παρασκευή 13/01/2023 - 12:35
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: BYD
Φωτό: BYD

Αίσθηση έχει προκαλέσει στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας τα δυνατό προβάδισμα στις πωλήσεις που σημειώνει η BYD απέναντι στην TESLA στην τεράστια αγορά της Κίνας, αλλά και σε άλλες εξίσου μεγάλες αγορές του πλανήτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τον περασμένο Δεκέμβρη η Tesla παρέδωσε 55.796 οχήματα σε πελάτες στην Κίνα κατασκευασμένα στην ίδια χώρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε έναν μήνα, από τον Νοέμβριο του 2022, που μεταφράζεται σε ποσοστό -44% και σε -21% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Λόγω των εξελίξεων αυτών, η Tesla ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Σανγκάη για μικρό διάστημα (24/12/22 μέχρι 2/1/23), ενώ την ίδια στιγμή η μετοχή της συνεχίζει να κατρακυλά, έχοντας χάσει το 70% της αξίας της από τον Νοέμβριο του 2022.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης των πωλήσεων σε Η.Π.Α. και Ευρώπη, η Tesla προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των μοντέλων της που κυμαίνονται από 6% έως 20%. Η μείωση της τιμής για το μοντέλο Model 3 σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Γαλλία κυμαίνεται από 1% μέχρι 17%.

Σε πλήρη άνοδο οι πωλήσεις της BYD

Στον αντίποδα, η BYD διαγράφει μια τροχιά ανάπτυξης με άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις της κατά το 2022, οι οποίες πλησίασαν το 1 εκατομμύριο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αριθμός που μεταφράζεται σε αύξηση 184% σε σχέση με το 2021.

Το παράδοξο, μάλιστα, είναι ότι η BYD αντί να προβεί σε εκπτώσεις, παρήγαγε νέα περισσότερο ποιοτικά μοντέλα, υψηλών προδιαγραφών, τα οποία κέρδισαν μεγαλύτερα μερίδια στις αγορές Κίνας, Ευρώπης και Η.Π.Α. παρά το γεγονός ότι η τιμή τους ήταν αρκετά υψηλότερη και μιλάμε για το ΑΤΤΟ 3 και το ΗΑΝ ΕV. Μάλιστα, οι πωλήσεις για τα πολυτελή και ακριβότερα μοντέλα της BYD αυξάνουν και στην ίδια την Κίνα.

Ειδικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια «όχι τυχαία» άνοδο της BYD, κάνοντας αναφορά στο δυνατό υπόβαθρο της μάρκας που έχει να κάνει με την τεράστια εμπειρία της στις μπαταρίες (η BYDξεκίνησε πριν δεκαετίες ως εταιρεία κατασκευής μπαταριών), στην επάρκεια πρώτων υλών, καθώς διαθέτει δικά της ορυχεία, αλλά και στη δυνατότητά της να επενδύει τεράστια ποσά στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

PreviousNext