Τροχοί & TIR

Ηλεκτρικά τα μισά λεωφορεία έως το 2025

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Bloomberg New Energy Finance (BNEF), στα προσεχή επτά χρόνια θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων του πλανήτη. Με άλλα λόγια, το 2025 σχεδόν τα μισά λεωφο
Δευτέρα 05/02/2018 - 13:29
Κοινοποίηση στα Social Media

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Bloomberg New Energy Finance (BNEF), στα προσεχή επτά χρόνια θα τριπλασιαστεί ο αριθμός των ηλεκτρικών λεωφορείων του πλανήτη. Με άλλα λόγια, το 2025 σχεδόν τα μισά λεωφορεία θα είναι ηλεκτρικά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Κίνας.

Πιο αναλυτικά, το 2017 λειτουργούσαν παγκοσμίως 386.000 ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ το 2025 ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου στα 1,2 εκατομμύρια οχήματα. Το παραπάνω σημαίνει πως με ορίζοντα επταετίας, τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία θα αντιπροσωπεύουν το 47% του συνολικού στόλου.

Η αναλύτρια Aleksandra O’Donovan, που συνέταξε την έρευνα της BNEF, τόνισε: «Η Κίνα θα ηγείται αυτής της αγοράς, λόγω της ισχυρής τοπικής στήριξης και των απαιτητικών στόχων των πόλεων.». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη κάνει λόγο πως η Κίνα θα διαθέτει το 99% των λεωφορείων που κινούνται από μπαταρίες.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, μπορεί τα ηλεκτρικά λεωφορεία να παραμένουν πιο ακριβά από εκείνα που κινούνται από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, αλλά σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσης της BNEF, προσφέρουν ήδη χαμηλότερο κόστος χρήσης στον ιδιοκτήτη τους. Μάλιστα, η αναμενόμενη πτώση των τιμών των μπαταριών, προβλέπεται να εξισώσει ως το 2026 το κόστος απόκτησης των ηλεκτρικών και συμβατικών λεωφορείων.

PreviousNext