Η ολλανδική εταιρεία EMOSS δημιούργησε έναν ηλεκτρικό τράκτορα μικτού βάρους μέχρι και 50 τόνων, που έχει αυτονομία άνω των 300 μιλίων (483 χλμ.) και ο οποίος εξοπλίζεται με ένα πλήρως αυτόματο κιβώτιο της Allison. Λόγος γίνεται για το EMOSS Electric Vehicle με Extender Range (E.V.E.R.) το οποίο διαθέτει μπαταρίες 120 kWh και μία γεννήτρια ρεύματος, η μηχανή της οποίας λειτουργεί με LPG ή CNG. Η γεννήτρια αναλαμβάνει τη φόρτιση των μπαταριών εν κινήσει, βελτιώνοντας σημαντικά την ακτίνα δράσης του οχήματος.

To EMOSS E.V.E.R., εκτός από την κορυφαία εκδοχή των 50 τόνων, προσφέρεται και σε εκδόσεις με μικτό βάρος 18, 26 και 34 τόνων. Όλες εξοπλίζονται με τις ίδιες μπαταρίες, αλλά αυτό που αλλάζει είναι η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα. Στη βασική εκδοχή έχει ισχύ 230 kW (308 hp), στην επόμενη 280 kW (375 hp), ενώ οι δύο κορυφαίες εκδόσεις των 34 και των 50 τόνων, διαθέτουν ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 320 kW (429 hp). Aνάλογα με την έκδοση, η ροπή ποικίλλει από τα 2.300 έως τα 3.400 Nm.

Οι άνθρωποι της EMOSS επέλεξαν το αυτόματο κιβώτιο Allison 4500, το οποίο μέσω υποπολλαπλασιασμού επιτρέπει τη διαχείριση της τεράστιας ροπής του ηλεκτροκινητήρα. Το κιβώτιο έχει ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί έξι σχέσεις μετάδοσης, όταν το φορτηγό είναι πλήρως φορτωμένο. Το συγκεκριμένο κιβώτιο λειτουργεί επίσης και ένα ισχυρό δυναμολήπτη (ΡΤΟ), ικανό να δώσει κίνηση στον εξοπλισμό της υπερκατασκευής.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, πως η EMOSS παρουσίασε τον τράκτορα E.V.E.R. με το αυτόματο κιβώτιο της Allison στην έκθεση eCarTec του Μονάχου. Εκτός από το E.V.E.R. που στηρίζεται στο DAF XF, η EMOSS εξελίσσει σε συνεργασία με την Allison, μια σειρά ηλεκτρικών φορτηγών τα οποία θα χρησιμοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, στις διανομές και στην αποκομιδή απορριμμάτων.