Τροχοί & TIR

Ισπανικό ναι σε συρμούς 32 μέτρων και 72 τόνων

Η Γενική Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του υπ. Μεταφορών της Ισπανίας χορήγησε άδεια σε συρμούς 32 μέτρων και μικτού βάρους 72 τόνων για κυκλοφορία σε ισπανικούς αυτοκινητόδρομους, παρά το γεγονός ότ
Πέμπτη 04/01/2024 - 17:01
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Γενική Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του υπ. Μεταφορών της Ισπανίας χορήγησε άδεια σε συρμούς 32 μέτρων και μικτού βάρους 72 τόνων για κυκλοφορία σε ισπανικούς αυτοκινητόδρομους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο κανονισμός που αφορά στις πρόσθετες απαιτήσεις ικανότητας οδήγησης αυτών των συρμών.

Ωστόσο, ισχύουν οι διακρατικές συμφωνίες για την κυκλοφορία των mega trucks και μια τέτοια συμφωνία ισχύει μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας (βλέπε εδώ).

Το βάρος των 72 τόνων κατανέμεται σε 10 άξονες (ή και 11 αν ο τράκτορας είναι τριαξονικός) που σημαίνει ότι καμία βλάβη δεν προκαλείται στο οδόστρωμα, ενώ αντίθετα τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά λόγω της μείωσης των ρύπων, αφού ένα αυτοκίνητο μεταφέρει διπλάσιο βάρος εμπορευμάτων. Όφελος επέρχεται και στο μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων, ενώ απασχολούνται λιγότεροι οδηγοί σε μια περίοδο σοβαρής έλλειψης επαγγελματιών στην Ευρώπη.

Οι συρμοί που πήραν άδεια κυκλοφορίας στην Ισπανία αποτελούνται από τράκτορα με τριαξονικό επικαθήμενο στη γνωστή μας διαμόρφωση. Στο πίσω μέρος της νταλίκας κοτσάρει διαξονική ντόλυ που φέρει πέταλο για το δεύτερο τριαξονικό επίσης επικαθήμενο.

PreviousNext