Τροχοί & TIR

Καραμανλής: Επιτυχής συνταγή η σύμπραξη με ΚΤΕΛ και leasing λεωφορείων

Θα υπάρξει συνέχεια και στο μέλλον στον τρόπο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών μέσω leasing, αλλά και με την προμήθεια νέων λεωφορείων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομώ
Δευτέρα 06/09/2021 - 12:20
Κοινοποίηση στα Social Media

Θα υπάρξει συνέχεια και στο μέλλον στον τρόπο ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών μέσω leasing, αλλά και με την προμήθεια νέων λεωφορείων.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, Νίκου Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών στην Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «η εικόνα έχει αλλάξει, χωρίς φυσικά να ισχυρίζομαι ότι δεν έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε για να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Όμως για σκεφτείτε, το 2019 παραλάβαμε 235 λεωφορεία σε λειτουργία – ενώ κανονικά απαιτούνται 450 – 500 – και μάλιστα στόλο μεγάλης ηλικίας, με σοβαρές φθορές. Σήμερα, έχουμε στον δρόμο πάνω από 450 οχήματα και στόχος μας είναι εντός του Σεπτεμβρίου να φτάσουμε τα 550. Αριθμός λεωφορείων, που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν εδώ και 10 χρόνια να δουν στους δρόμους τους.

Ενώ σε επόμενη φάση, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, θα προμηθευτούμε και νέα, σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Μέχρι τότε, όμως, πρακτικά έχουμε ήδη καταφέρει να υπερδιπλασιάσουμε τα λεωφορεία στον δρόμο. Πώς το καταφέραμε αυτό; Αφενός αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που είχε ο Οργανισμός, όπως τους άξιους τεχνίτες που καταφέρνουν να βγάζουν με ασφάλεια στον δρόμο οχήματα 20ετίας. Και αφετέρου ενώνοντας δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ και της μεθόδου του leasing. Αυτή ακριβώς είναι η συνταγή της επιτυχίας και για το μέλλον που με ρωτάτε: ισχυρός, υγιής ΟΑΣΘ και όπου χρειάζεται αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, για το καλό της πόλης και των πολιτών».

Η ενίσχυση του στόλου και η συμβολή των ΚΤΕΛ

Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ο ΟΑΣΘ θα διαθέτει καθημερινά περισσότερα από 400 οχήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα και συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορούν περισσότερα από 550 λεωφορεία, μαζί με τα 125 των ΚΤΕΛ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Αυγούστου υπεγράφη σύμβαση για την ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ, κατά 80 επιπλέον οχήματα, 30 αρθρωτά και 50 12μετρα. Επρόκειτο για την επέκταση της σύμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο του 2020, μέσω της οποίας ο ΟΑΣΘ μισθώνει ήδη 180 λεωφορεία. Στη σύμβαση προβλεπόταν η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των οχημάτων, η οποία ενεργοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

PreviousNext