Τροχοί & TIR

Καθαρισμός καμπίνας φορτηγών με εναλλασσόμενους οδηγούς

Αν και τα περισσότερα φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στα ντεπό, αρκετά άλλα παραμένουν στους δρόμους μεταφέροντας κυρίως τρόφιμα, νωπά και τυποποιημένα προϊόντα προς τις αλυσίδες των σούπερ μάρκ
Πέμπτη 19/03/2020 - 10:23
Κοινοποίηση στα Social Media

Αν και τα περισσότερα φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στα ντεπό, αρκετά άλλα παραμένουν στους δρόμους μεταφέροντας κυρίως τρόφιμα, νωπά και τυποποιημένα προϊόντα προς τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Νταλίκες με ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και μονά φορτηγά κυκλοφορούν για ώρες πολλές, που σημαίνει ότι σε αυτά εναλλάσσονται οδηγοί, είτε και συνοδηγοί που βοηθούν στις αυξημένες καθημερινές φορτοεκφορτώσεις.

Το ερώτημα που προβάλλει είναι πώς αυτοί οι εργαζόμενοι θα αποφύγουν τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, που ίσως «τρύπωσε» σε μια καμπίνα.

Αυτό που απαιτείται είναι το τακτικό πλύσιμο των διάφορων επιφανειών, όπως το ταμπλό, τα τιμόνι, τα καθίσματα, οι ταπετσαρίες και οι άλλες επενδύσεις, το πλύσιμο του κρεβατιού, του στρώματος, ο καθαρισμός του πατώματος κ.λπ.

Το ταμπλό, το τιμόνι και οι διάφοροι μοχλοδιακόπτες θα πρέπει να καθαρίζονται με αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι.

Επίσης, θα πρέπει οι οδηγοί να χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης, ιδιαίτερα κατά την παραλαβή - παράδοση των εγγράφων αποστολής.

Σημαντικό είναι και το συνεχές καθάρισμα του κινητού τηλεφώνου.

Θα δώσουμε στη συνέχεια συγκεκριμένες οδηγίες για το πλύσιμο και τον καθαρισμό της καμπίνας, όμως χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός, γιατί δε πρέπει να χρησιμοποιηθούν π.χ. αλκοόλες με πάνω από 70% οινοπνευματικό βαθμό, ούτε αλκαλικές ουσίες (με pH>12).

Το pH (προφέρεται πεχά) από τις λέξεις potential of Hydrogen – δυναμικό υδρογόνου- και πρέπει να είναι μικρότερο του 12 ως προς την αλκαλική του κλίμακα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στην ετικέτα κάποιου καθαριστικού από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και περιέχουν συνήθως σαπούνι ή αμμωνία.

Υφασμάτινη οροφή και εσωτερικές επιφάνειες τοιχωμάτων: Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νερό και υδατικά διαλύματα.

Πλύσιμο: Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος καθαρισμού των λερωμένων υφασμάτινων εσωτερικών επενδύσεων είναι με αφρό καθαρισμού ο οποίος κατακρατεί τη βρωμιά. Μη βουρτσίζετε το ύφασμα με σκληρή βούρτσα. Μετά τον καθαρισμό ολόκληρης της υφασμάτινης επιφάνειας, αφήστε τη να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα για να φύγει ο αφρός που έχει στεγνώνει και τυχόν ακαθαρσίες που έχουν παραμείνει.

Αφαίρεση των λεκέδων: Καθαρίστε τους λεκέδες όσο το δυνατόν ταχύτερα, με τετραχλωροαιθυλένιο, ως ακολούθως: Αφαιρέστε την περίσσεια της βρωμιάς με όχι αιχμηρό μαχαίρι ή παρόμοιο αντικείμενο. Εμποτίστε όσα το δυνατόν περισσότερα με λευκά, καθαρά πανιά. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα γύρω από τον λεκέ για να μη διαλυθεί η ξένη ουσία γύρω από το σημείο. Εμποτίστε ένα ελαφρά υγρό πανί με τετραχλωροαιθυλένιο. Τρίψτε προς όλες τις κατευθύνσεις, στα σημεία που είναι ιδιαίτερα λερωμένα. Να αλλάζετε το πανί πότε - πότε. Τέλος, τρίψτε με στεγνό πανί. Αν ορισμένα σημεία είναι πολύ βρώμικα, επαναλάβετε την διαδικασία αυτή μέχρι να καθαρίσουν ικανοποιητικά.

θυμηθείτε ότι:

• Σε λεκέδες με χρωστική ουσία (από μελάνι, στυλό κλπ.), να χρησιμοποιείτε το διαλυτικό λεκέδων πολύ προσεκτικά, καθώς μπορεί να διαλυθεί ο λεκές και να απλωθεί το βάψιμο του σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

• Να εργάζεστε πάντα από την περιφέρεια προς το κέντρο του λεκέ.

Καθίσματα, κρεβάτια και υφασμάτινα χαλάκια

• Το πλύσιμο πρέπει να γίνει με νερό και συνθετικό καθαριστικό.

• Καθαρίστε με αφρό καθαρισμού.

Καθαρισμός των καθισμάτων με δερμάτινη επένδυση

• Με ηλεκτρική σκούπα

• Χρειάζονται τακτικά συντήρηση / καθαρισμό

• Για την αφαίρεση των λεκέδων: Χλιαρό και ελαφρά σαπουνισμένο νερό. Ποτέ μην ξύνετε ή τρίβετε τους λεκέδες, και ποτέ να μη χρησιμοποιείτε ισχυρό καθοριστικά λεκέδων.

Καθαρισμός των επιφανειών βινυλίου

• Το πλύσιμο είναι ευκολότερο με νερό και συνθετικά απορρυπαντικά.

• Αφαίρεση των λεκέδων: Ποτέ μην ξύνετε ή τρίβετε τους λεκέδες, και ποτέ να μην χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικό λεκέδων. Για την αφαίρεση των επίμονων λεκέδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαλυτικά. Στη συνέχεια απλώστε με ένα πανί ελαφρά σαπουνάδα και χλιαρό νερό, για να καθαρίσει η επιφάνεια.

Χαλάκια και λαστιχένια καλύμματα του κινητήρα: Τα χαλάκια θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με ηλεκτρική ή κοινή σκούπα και να πλένονται με νερό - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε πιο δύσκολους λεκέδες χρησιμοποιείστε:

• Βενζίνη για την αφαίρεση των λεκέδων

• Τετραχλωροαιθυλένιο

• Διάλυμα αμμωνίας 5%

Καθαρισμός των ζωνών ασφαλείας: Χρησιμοποιείστε νερό και συνθετικό απορρυπαντικό.

PreviousNext