Τροχοί & TIR

Κλείνουν το λιμάνι της Πάτρας οι διεθνομεταφορείς

Το λιμάνι της Πάτρας θα αποκλείσουν σε μια από τις επόμενες ημέρες οι διεθνομεταφορείς, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη τακτική των δύο ναυτιλιακών κοινοπραξιών να μην επιβιβάζουν στα δρομολόγιά
Δευτέρα 05/09/2022 - 09:58
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Το λιμάνι της Πάτρας θα αποκλείσουν σε μια από τις επόμενες ημέρες οι διεθνομεταφορείς, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη τακτική των δύο ναυτιλιακών κοινοπραξιών να μην επιβιβάζουν στα δρομολόγιά τους προς Ιταλία τα φορτηγά, προτιμώντας να γεμίζουν τα γκαράζ και τα καταστρώματα με τα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα των τουριστών που επιστρέφουν στην Ευρώπη μέσω Αδριατικής.

Αναλογικά με τον χώρο που καταλαμβάνουν τα οχήματα των τουριστών, τα έσοδα για τις ναυτιλιακές είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με τους ναύλους των φορτηγών.

Έτσι, το σκηνικό με τα φορτηγά να μένουν απ’ έξω περιμένοντας μήπως επιβιβαστούν στο επόμενο δρομολόγιο είναι καθημερινό, προκαλώντας οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους διεθνομεταφορείς, οι οποίοι με πρωτοβουλία του Σωματείου της Αττικής (Γιώργος Πασπάτης) και των προέδρων και άλλων πρωτοβάθμιων Σωματείων, αποφάσισαν να αποκλείσουν τις εισόδους στο λιμάνι της Πάτρας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είναι καταστροφικό για τη δουλειά μας. Εκτός καλοκαιριού, κάθε καράβι παίρνει 120-130 φορτηγά και τώρα δεν φορτώνει περισσότερα από 20», ανέφερε στο ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Πασπάτης, για να προσθέσει:

«Ένα δρομολόγιο στην Ευρώπη διαρκεί συνήθως οκτώ ημέρες και τώρα με την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι ναυτιλιακές διαρκεί περισσότερο από δώδεκα ημέρες».

Το κόστος της εξαγωγής αυξάνει δραματικά, η ταλαιπωρία των οδηγών απερίγραπτη, ο προγραμματισμός των δρομολογίων συνεχώς ακυρώνεται, η αγανάκτηση ξεχειλίζει, αλλά το ολιγοπώλειο των δύο κοινοπραξιών καλά κρατεί.

«Αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος μας πρέπει να σταματήσει. Και επειδή δεν έχουμε κανενός τη συμπαράσταση, ούτε του Άδωνι που κόπτεται για εξαγωγές και επενδύσεις ούτε του υπ. Ναυτιλίας που δηλώνει αναρμόδιο λόγω διεθνών πλόων, αποφασίσαμε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», τονίζει ο κ. Πασπάτης και μέσω του ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, ως το ανεξάρτητο μέσον ενημέρωσης, καλεί όλους τους διεθνομεταφορείς να πάρουν μέρος σε αυτή τη διαμαρτυρία, στον αποκλεισμό με τα φορτηγά του λιμανιού της Πάτρας, σε μια από τις επόμενες ημέρες -που σκόπιμα προς το παρόν δεν ανακοινώνεται- όμως οι μεταφορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Σωματεία τους και να παραμείνουν ενήμεροι.

Η ενημέρωση για το θέμα από το ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR θα είναι συνεχής.

PreviousNext