Τροχοί & TIR

Κυκλοφόρησαν χάρτες με την Κριμαία εκτός Ουκρανίας. Αντίδραση της Πρεσβείας

Κυκλοφόρησαν πολιτικοί χάρτες της Ευρώπης με την Κριμαία εκτός Ουκρανικής επικράτειας γεγονός που προκαλεί την άμεση αντίδραση της Ουκρανικής Πρεσβείας. Η ελληνική Γραμματεία Εμπορίου με εγκύκλιό τη
Τρίτη 06/06/2023 - 15:03
Κοινοποίηση στα Social Media
Χάρτης Ουκρανία

Κυκλοφόρησαν πολιτικοί χάρτες της Ευρώπης με την Κριμαία εκτός Ουκρανικής επικράτειας γεγονός που προκαλεί την άμεση αντίδραση της Ουκρανικής Πρεσβείας. Η ελληνική Γραμματεία Εμπορίου με εγκύκλιό της ζητά την άμεση απόσυρση των χαρτών.


Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου αναφέρει:
«Με αφορμή τη Ρηματική Διακοίνωση της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα σε σχέση με τη διάθεση στο εμπόριο πολιτικών χαρτών της Ευρώπης με εσφαλμένη γεωγραφική απεικόνιση της Επικράτειας της Ουκρανίας, που κοινοποιήθηκε για ενέργεια προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών, και κατόπιν ρητής σχετικής ενημέρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, υπενθυμίζουμε στις εταιρείες έκδοσης πολιτικών χαρτών αλλά και στα εμπορικά καταστήματα που τους διαθέτουν στην ελληνική αγορά ότι η Ελληνική Δημοκρατία αναγνωρίζει τα σύνορα της Ουκρανίας του 1991, στα οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή της Κριμαίας. 

Άλλωστε τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα έχουν καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.


Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα τους επίμαχους χάρτες που απεικονίζουν τη χερσόνησο της Κριμαίας είτε με διαφορετικό χρώμα, είτε με διαφορετική απόχρωση χρώματος από εκείνο της λοιπής εδαφικής επικράτειας της Ουκρανίας. 

Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να μην διαταραχθούν οι φιλικές διπλωματικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Ουκρανία.»
 

PreviousNext