Τροχοί & TIR

Λήγει αύριο η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στην «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». Τι προβλέπεται για τους οδηγούς φορτηγών/ λεωφορείων

Λήγει αύριο, 20 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" από όλες τις ε
Δευτέρα 19/12/2022 - 16:41
Κοινοποίηση στα Social Media

Λήγει αύριο, 20 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ" από όλες τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, με δεδομένο ότι η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Νοεμβρίου.

Το υπ. Εργασίας καλεί εναπομείνασες εταιρείες που δεν έχουν απογραφεί και οι λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας. Διαδικασία που αποτελεί το προηγούμενο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και των εργαζομένων, με τη σειρά προτεραιότητας, που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ύστερα από διάλογο, ώστε να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των επιμέρους κλάδων και επαγγελμάτων.

Καταχώρηση χρόνου εργασίας οδηγών

Στο μεταξύ, από 14-12-22, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκίνητων, τουριστικών λεωφορείων, καθώς και αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, που διέπονται από τον κανονισμό 561/2006 (διαθέτουν ταχογράφο) και έχουν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών, δύνανται να καταχωρούν και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, τις αλλαγές και τροποποιήσεις της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 78 του ν. 4808/2021.

Ειδικώς, κατά την πρώτη εβδομάδα καταχώρησης, από 14-12-2022 έως και 21-12-2022, θα υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης αλλαγών και τροποποιήσεων της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, για όλους τους ανωτέρω εργοδότες που είχαν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν στις σχετικές δηλώσεις στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

PreviousNext