Τροχοί & TIR

Λιμάνι Αμβούργου: Αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου μπόρεσε να ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρά τις εθνικές και παγκόσμιες συνθήκες που επικρατούν. Ειδικότερα, η διακίνηση εμπορευματοκι
Παρασκευή 24/11/2023 - 14:19
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Port of Hamburg
φωτό: Port of Hamburg

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου μπόρεσε να ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο του 2023 παρά τις εθνικές και παγκόσμιες συνθήκες που επικρατούν. Ειδικότερα, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Αμβούργου και ΗΠΑ (171.000 TEU) έχουν συντελέσει σε αυτή την αύξηση, καθώς επίσης και το εμπόριο με την Ασία. 

Εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου αυξήθηκε κατά 2,4% στα δύο εκατομμύρια TEU σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. «Αυτό το αποτέλεσμα αν και είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής εικόνας, δείχνει ότι η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου διέρχεται περίοδο ανάκαμψης», δήλωσε ο Axel Mattern, Διευθύνων Σύμβουλος της Port of Hamburg Marketing. Ωστόσο, το πρώτο εννιάμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με 5,84 εκατ. TEU, το λιμάνι του Αμβούργου κατέγραψε πτώση 7,4%. Σημειώνεται ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων διαμορφώθηκε στο 11,7%.

Οι συναλλαγές με την Ασία ανακάμπτουν

Το εμπόριο με την Ασία σημείωσε θετικό πρόσημο το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατά 7,8% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να αναφερθεί εδώ η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με την Κίνα, η οποία αυξήθηκε κατά 8,8% κατά το τρίτο τρίμηνο. Λαμβάνοντας υπόψη τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με την Ασία, στα 3 εκατομμύρια TEU, είναι μειωμένη κατά 6,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός των πλοίων έχει αυξηθεί

Περισσότερα πλοία καταπλέουν στο λιμάνι του Αμβούργου. Τους πρώτους εννέα μήνες, έγιναν δεκτά περισσότερα από 3.500 πλοία με δυνατότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 1,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Ειδικά, ο αριθμός των Very-Large Containerships και των κλασικών Panamax που φθάνουν στο λιμάνι του Αμβούργου αυξήθηκαν κατά περίπου στο ένα τρίτο. Επιπλέον, αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Megamax με περισσότερα από 24.000 TEU. Συνολικά, 204 πλοία αυτής της κατηγορίας επισκέφθηκαν το λιμάνι του Αμβούργου, προκαλώντας αύξηση 17,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

PreviousNext