Τροχοί & TIR

Λήψη Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας e- ΕΦΚΑ διαδικτυακά

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η Διαδικτυακή Υπηρεσία Έκδοσης ενιαίου Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ προσβάσιμη από επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), απογεγραμμένες και ανα
Τετάρτη 03/02/2021 - 12:24
Κοινοποίηση στα Social Media

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η Διαδικτυακή Υπηρεσία Έκδοσης ενιαίου Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας του e-ΕΦΚΑ προσβάσιμη από επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), απογεγραμμένες και αναπόγραφες (δηλαδή αυτές που δεν απασχολούν προσωπικό) στο Μητρώο Εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και από φυσικά πρόσωπα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μισθωτοί ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, λοιποί ιδιώτες).

Για την πρόσβαση στην Υπηρεσία και τη λήψη του Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας ή Βεβαίωσης Καταχώρησης Υπεύθυνης Δήλωσης Εξαίρεσης, ακολουθούνται τα πιο κάτω βήματα:

  • Είσοδος στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ → www.efka.gov.gr

  • Επιλογή: Υπηρεσίες για Ασφαλισμένους ή Υπηρεσίες για Εργοδότες → Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας → Φυσικά και Νομικά πρόσωπα «Είσοδος στην υπηρεσία»

  • Σύνδεση με τη χρήση κωδικών taxisnet και αυθεντικοποίηση του χρήστη, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες της οθόνης.

  • Ο χρήστης εισερχόμενος στην εφαρμογή μετά την αυθεντικοποίησή του, έχει τη δυνατότητα είτε να προβεί σε Νέα Αίτηση Ασφαλιστικής Ενημερότητας (επιλογή: Νέα Αίτηση:> Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας) είτε να επιθεωρήσει τις ήδη υπάρχουσες υποβολές, τις οποίες έχει πραγματοποιήσει εντός των δύο (2) τελευταίων ημερών, όπως εμφανίζονται σε σχετικό πίνακα εγγραφών (επιλογή: Υποβληθείσες Αιτήσεις). Επισημαίνεται ότι η εκτύπωση του αποτελέσματος είναι δυνατή μόνο την ημέρα υποβολής της αίτησης.

  • Στην επικεφαλίδα αναγράφονται τα «Στοιχεία Αιτούντος», τα οποία συμπληρώνονται («γεμίζουν») με αυτοματοποιημένη διαδικασία από την αντίστοιχη πληροφορία που προκύπτει από web service της ΑΑΔΕ.

  • Κάθε Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μόνο συναλλαγή. Ως εκ τούτου, ο χρήστης δύναται να επιλέξει κάθε φορά μια μόνο αιτία χορήγησης ΑΑΕ μέσα από τη λίστα παρεχόμενων checkboxes. Σε περίπτωση πολλαπλών συναλλαγών, θα πρέπει να εκδίδονται ισάριθμα με τις συναλλαγές αποδεικτικά.

  • Από ένα πτυσσόμενο (drop down) μενού, o χρήστης είναι σε θέση να επιλέξει το επιθυμητό είδος βεβαίωσης που ζητεί να του εκδοθεί.

  • Στη συνέχεια, μέσω της επιλογής «Υποβολή», υποβάλλεται το αίτημα προς επεξεργασία.

  • Με την επιλογή του συνδέσμου «Προς Επεξεργασία» και κατά την εξέλιξη των αυτοματοποιημένων ελέγχων, η στήλη με τίτλο «Ενέργειες / Αποτέλεσμα» ενημερώνεται ανάλογα, παραπέμποντας τον χρήστη να προβεί σε Έκδοση ΑΑΕ ή Ενημερωτικού Σημειώματος (όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκδοσης ΑΑΕ).

ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

Η εγκυρότητα των Αποδεικτικών Ασφαλιστικής Ενημερότητας, που εκδίδονται μέσω της νέας εφαρμογής, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί μέσω του link → Επιβεβαίωση Εγκυρότητας Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες της οθόνης. Η χρήση της εφαρμογής δεν απαιτεί κωδικούς πρόσβασης. Καταχωρούνται ο τύπος του ΑΑΕ, ο Αριθμός Συστήματος που είναι αποτυπωμένος σε αυτό, και ο ΑΦΜ του υπόχρεου. Με την επιλογή «Έλεγχος», τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν ελέγχονται ως προς την εγκυρότητά τους από το σύστημα για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα ή μη του ΑΑΕ, με αντίστοιχη εκτύπωση.

Η νέα διαδικτυακή Υπηρεσία απλοποιεί ακόμη περισσότερο τη διαδικασία έκδοσής του, παρέχοντας πρόσβαση σε έναν πλέον κόμβο επικοινωνίας, ενιαιοποιώντας τους απαιτούμενους ελέγχους και παράγοντας ενιαίο Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας.

PreviousNext