Τροχοί & TIR

Μεγάλη απάτη με τον ΦΠΑ 10.000 αυτοκινήτων

Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας έρευνα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, με την κωδική ονομασία «Huracan» , που αφορά το διεθνές εμπόριο περισσότερων από 10.000 αυτοκινήτων.
Τετάρτη 03/07/2024 - 17:50
Κοινοποίηση στα Social Media
cars Image by tawatchai07 on Freepik
Image by tawatchai07 on Freepik

Βαρύ κατηγορητήριο απαγγέλθηκε κατά των εμπλεκόμενων σε μια μεγάλης κλίμακας απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, που αφορά το διεθνές εμπόριο περισσότερων από 10.000 αυτοκινήτων.


Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Κολωνία (Γερμανία) κατέθεσε κατηγορητήριο κατά τριών κατηγορουμένων στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντίσελντορφ.

Αυτό είναι το δεύτερο κατηγορητήριο σε μια μεγάλης κλίμακας έρευνα απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, με την κωδική ονομασία «Huracan» , που αφορά το διεθνές εμπόριο περισσότερων από 10.000 αυτοκινήτων. 

Οι τρεις κατηγορούμενοι αγόρασαν αυτοκίνητα από τους βασικούς υπόπτους - μια ομάδα πέντε ατόμων, που κατηγορήθηκαν τον Μάρτιο του 2024 , των οποίων η δικαστική υπόθεση βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη - στο πλαίσιο ενός σχεδίου απάτης. Εννοείται ότι οι τρεις κατηγορούμενοι τα πούλησαν στη συνέχεια γενικά σε εμπόρους αυτοκινήτων που βρίσκονται εκτός Γερμανίας, κυρίως στην Ολλανδία και την Πορτογαλία. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η απάτη προσδιορίζεται στο γεγονός ότι τα αυτοκίνητα πωλήθηκαν με δόλο ως λεγόμενα «αυτοκίνητα περιθωρίου», παρέχοντας στους εμπόρους αυτοκινήτων στην Ολλανδία και την Πορτογαλία τη δυνατότητα να πληρώνουν ΦΠΑ μόνο επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής που καταβλήθηκε για το όχημα και της τιμής με την οποία πουλήθηκε, και όχι στην καθαρή αξία του αυτοκινήτου. 

Γίνεται κατανοητό ότι αυτή η μέθοδος είχε ως αποτέλεσμα τη φοροδιαφυγή ΦΠΑ στη χώρα του τελικού πωλητή και οδήγησε σε ζημία ΦΠΑ άνω των 18 εκατ. ευρώ. 

Κατά τις έρευνες τον Ιούνιο του 2023 και τον Οκτώβριο του 2023, κατασχέθηκαν από τους τρεις κατηγορούμενους πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά και ακίνητη περιουσία αξίας 300.000 ευρώ. 
Εάν τώρα καταδικαστούν, κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης πολλών ετών. 
 

PreviousNext