Τροχοί & TIR

Μόνο η Ισραηλινή Κοινοπραξία κατέθεσε προσφορά για την ΕΛΒΟ

Αν και οι μνηστήρες ήταν δέκα συνολικά, μόνο η ισραηλινή κοινοπραξία SK Group-Plasan κατέθεσε δεσμευτική προσφορά κατά το χθεσινό προγραμματισμένο διαγωνισμό εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της
Τρίτη 14/07/2020 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Αν και οι μνηστήρες ήταν δέκα συνολικά, μόνο η ισραηλινή κοινοπραξία SK Group-Plasan κατέθεσε δεσμευτική προσφορά κατά το χθεσινό προγραμματισμένο διαγωνισμό εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Το τίμημα που προσφέρει το group Plasan, αν και δεν έγινε γνωστό, συνοδεύεται από ένα σχέδιο επενδύσεων για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της ΕΛΒΟ. Και τα δύο θα μελετηθούν από τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος και θα υποβάλλει σχετικό υπόμνημα προς την κυβέρνηση, η οποία θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει, αν θα κάνει δεκτή την προσφορά των Ισραηλινών.

Στην περίπτωση που αυτή γίνει κατ’ αρχήν αποδεκτή, τότε θα ακολουθήσει μια σχετικά σύντομη περίοδος διαπραγματεύσεων, ώστε να αναλυθούν τα οφέλη από το αναπτυξιακό πλάνο της Plasan και κατά πόσο το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να συμβάλλει, αναθέτοντας συγκεκριμένα προγράμματα προμήθειας οχημάτων ή στρατιωτικού υλικού.

Στην περίπτωση που η προσφορά δεν γίνει αποδεκτή, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος, προκειμένου να ακολουθήσει ακόμα μια περίοδος «ζυμώσεων» μεταξύ των ενδιαφερόμενων, με την προοπτική να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ τους, εφόσον, όμως, και από την πλευρά της κυβέρνησης γίνουν γνωστά τα όποια τυχόν κατασκευαστικά προγράμματα έχει προς ανάθεση στην ΕΛΒΟ. Και αυτό, γιατί το ενδιαφέρον των υποψηφίων αγοραστών της ΕΛΒΟ συνδέεται κυρίως με τη λεγόμενη «προίκα», δηλαδή με την εξασφάλιση προγραμμάτων παραγωγής οχημάτων ή στρατιωτικού υλικού.

Κλείνοντας να επαναλάβουμε τη λίστα των 10 υποψήφιων αγοραστών που είναι οι: νοτιοαφρικανική Paramount, ο όμιλος Κουϊμτζής, η ισραηλινή Elbit Systems, η ισραηλινή Plasan, η γερμανική KMW (Krauss-Maffei Wegmann), η ιταλική FSI, η Intracom Defence, ο όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η Tata Group και η Solaris.

PreviousNext