Νέα κόντρα για τα μισθωμένα λεωφορεία ΟΑΣΑ

Παρ, 07/10/2022 - 10:59

Επανήλθε με νέες δηλώσεις ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας σχετικό με την ενοικίαση λεωφορείων μέσω leasing από τον ΟΑΣΑ, λέγοντας ότι «Μητσοτάκης - Καραμανλής νοίκιασαν πολυμεταχειρισμένα οχήματα για 120 χιλιάδες ευρώ, αντί να πάρουν καινούρια για 200 χιλιάδες».

Προσθέτει επίσης ο κ. Παππάς ότι «στα λεωφορεία, εκτός από συνωστισμούς, παρανομίες και αντισυνταγματικότητες έχουμε και μεγάλο «φαγοπότι»». Επικαλείται, μάλιστα, το δημοσίευμα για να σχολιάσει ότι «Μητσοτάκης και Καραμανλής νοίκιασαν για τις αστικές συγκοινωνίες μεταχειρισμένα λεωφορεία με βλάβες και μισό έως ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα επάνω τους. Και τα νοίκιασαν για 120.000 ευρώ το ένα για τρία χρόνια, όταν ένα καινούριο όχημα κάνει 200.000 ευρώ». Καταλήγει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εξηγήσεις, είναι υπόλογη σε ευθύνες».

Απαραίτητο το leasing για την αύξηση του στόλου

Απαντώντας στα παραπάνω το υπ. Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Στη συστηματική προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια για να αυξήσουμε τα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας, ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα που χρησιμοποιούμε είναι η μέθοδος του leasing. Έτσι, ενώνοντας δυνάμεις με τον ιδιωτικό τομέα, καταφέραμε να έχουμε διαθέσιμα καθημερινά 293 επιπλέον λεωφορεία.

Σημειώνουμε τα εξής:

Εν μέσω πανδημίας, επιλέξαμε λύσεις που μπορούσαν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα. Διαγωνισμός για νέα λεωφορεία έχει ήδη προκηρυχθεί, όμως εξ ορισμού είναι πολύ πιο χρονοβόρος, ενώ - ούτως ή άλλως - δεν υπήρχαν διαθέσιμα νέα λεωφορεία στην αγορά.

Η μέθοδος του leasing είναι διεθνώς αποδεκτό ότι είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, αφού στο κόστος της συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων συντήρησης. Συγκεκριμένα, το κόστος συντήρησης ενός λεωφορείου leasing κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για ένα τυπικό όχημα της ΟΣΥ φθάνει τα 25.200 ευρώ. Συνεπώς, στα 293 λεωφορεία η εξοικονόμηση μόνο από τη συντήρηση είναι μεγαλύτερη από 5 εκατομμύρια ευρώ και στην τριετία το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα τα λεωφορεία που προμηθευτήκαμε με αυτή τη μέθοδο, είναι πιο σύγχρονα από όσα οχήματα του ΟΑΣΑ ήδη κυκλοφορούσαν στο δρόμο, απολύτως ασφαλής και λειτουργικά.

Και βέβαια, όλες οι σχετικές διαδικασίες και συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εφαρμόζοντας το ολοκληρωμένο σχέδιό μας, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας από 850 σε 1300. Έτσι, η Αθήνα - όπως και η Θεσσαλονίκη - είναι από τις ελάχιστες πόλεις σε όλο τον κόσμο που αύξησαν τους στόλους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τους εν μέσω πανδημίας. Η προσπάθειά μας, ασφαλώς, συνεχίζεται γιατί μένουν πολλά σημαντικά βήματα να γίνουν ακόμα.

Κάθε κριτική από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι απολύτως σεβαστή, όμως η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: Η επιλογή του leasing έδωσε άμεσες λύσεις που είχαν ανάγκη οι πολίτες της Αθήνας και, ταυτοχρόνως, είναι απολύτως συμφέρουσα οικονομικά.

Όσο για εκείνους που επιχειρούν να κάνουν πολιτικό θόρυβο με το θέμα, ας μας ξεκαθαρίσουν τελικά πώς γίνεται το εξής: Οι ίδιοι που δήθεν ανησυχούσαν ότι χρειάζονται περισσότερα λεωφορεία στον δρόμο, τώρα μας κατηγορούν επειδή τα έχουμε αυξήσει; Όταν μάλιστα επί των ημερών τους, δεν προστέθηκε στον στόλο του ΟΑΣΑ ούτε ένα όχημα, δεν προσελήφθη ούτε ένας εργαζόμενος και το μόνο που αύξησαν ήταν η τιμή των εισιτηρίων; Έχει και ο πολιτικός καιροσκοπισμός τα όριά του!