Τροχοί & TIR

Νέο Ford E-Transit Extended Range

Βελτιώσεις και αναβαθμίσεις
Τρίτη 23/04/2024 - 12:38
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Το Ford E-Transit είναι με μεγάλη διαφορά το πιο ευπώλητο μεγάλο, αμιγώς ηλεκτρικό van της ευρωπαϊκής αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2023, η αναλογία ήταν 5 E-Transit για 1 μία μονάδα του πλησιέστερου στις ταξινομήσεις ανταγωνιστή, με το μερίδιο αγοράς να αγγίζει το 55%. Tο δε μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα είναι ηγεμονικό καθώς στα μεγάλα (άνω των 2 τόνων ωφέλιμου) BEV, το E-Transit το 2023 απέσπασε το 80% των ταξινομήσεων.

Η Ford Pro μάλλον δεν επαναπαύεται στις δάφνες της, καθώς πριν από λίγο αποκάλυψε μια νέα προσθήκη στη γκάμα, ονόματι extended range, ή επί το ελληνικότερο, διευρυμένης εμβέλειας για το το E-Transit. Η τελευταία προσθήκη στη γκάμα φέρει αυτούσιο όλο το αποκαλούμενο «ψηφιακό πακέτο παραγωγικότητας της Ford Pro που συνοδεύει όλα τα Transiti μοντέλα 2024 και σύμφωνα με τα στελέχη του κατασκευαστή, διευρύνει σημαντικά τη δυνητική πελατειακή βάση για το E-Transit. Το νέο μοντέλο διαθέτει μια νέα μπαταρία χωρητικότητας 89 kWh για μέγιστη αυτονομία έως και 402 χιλιόμετρα, καθώς και ταχύτερη φόρτιση AC και DC. 3 Οι πελάτες επίσης επωφελούνται από τα εκτεταμένα διαστήματα σέρβις δύο ετών (χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων) - διπλάσια από τα τρέχοντα διαστήματα σέρβις ενός- έτος.

«Η επιλογή extended range για το E-Transit είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης της Ford Pro να καταστήσει τους ηλεκτρικούς στόλους υψηλής παραγωγικότητας και γενικά εκμετάλλευσης, πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Hans Schep, γενικός διευθυντής της διευθυντής, Ford Pro Ευρώπης. «Δίνοντας στους πελάτες την επιλογή να οδηγούν περισσότερο μεταξύ των φορτίσεων παράλληλα με μια ευρεία επιλογή από διαμορφώσεις και διαστάσεις αμαξώματος και υποστήριξη από το συνδεδεμένο “οικοσύστημα” της Ford Pro ενισχύoυμε τη θέση μας ως τον αξιόπιστο συνεργάτη τους για ολοκληρωμένες λύσεις». Το E-Transit Extended Range έχει σχεδιαστεί και απευθύνεται κυρίως σε πελάτες που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές, σε ψυχρότερα κλίματα ή σε διαδρομές που περιλαμβάνουν συχνή οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο. Η συγκεκριμένη γραμμή μετάδοσης κίνησης θα διατίθεται επίσης για οχήματα με ειδικές υπερκατασκευές με πρόσθετο βάρος και ανάγκες βοηθητικής ισχύος για τη χρήση διαφόρων περιφερειακών. Οι πελάτες θα μπορούν να παραγγείλουν το νέο μοντέλο αργότερα φέτος, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το 2025.

.

Βελτιώσεις και αναβαθμίσεις

Η επιλογή διευρυμένης εμβέλειας για το E-Transit αυξάνει τη χωρητικότητα της ωφέλιμης μπαταρίας σε 89 kWh για μια αυτονομία έως και 402 χιλιόμετρα ή περίπου 28% περισσότερο από το E-Transit που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Αυτή η ενισχυμένη ικανότητα εισάγεται για να καταστήσει το E-Transit διευρυμένης αυτονομίας ένα ελκυστικό επιλογή για τους στόλους που δραστηριοποιούνται εκτός των κέντρων των πόλεων, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να επωφεληθούν από την επιταχυνόμενη παραγωγικότητας των ηλεκτρικών, συνδεδεμένων επαγγελματικών οχημάτων. Μια αντλία θερμότητας με έγχυση ατμού είναι στάνταρ σε όλα τα Extended Range μοντέλα, για τη θέρμανση της καμπίνας περισσότερο αποτελεσματικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό του E-Transit Custom - το πρώτο στην ιστορία ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία - και έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και να βελτιστοποίηση της εμβέλειας σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες. Οι μηχανικοί της Ford έχουν επίσης βελτιώσει σημαντικά την απόδοση φόρτισης του νέου E-Transit. Η μέγιστη δυνατότητα φόρτισης AC έχει αυξηθεί από 11 kW σε 22 kW, πράγμα που σημαίνει ότι μια πλήρης φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας στοχεύει να διαρκέσει λιγότερο από έξι ώρες. Όσο για την ταχεία φόρτιση συνεχούς ρεύματος έχει αυξηθεί από 115 kW σε 180 kW, έτσι ώστε μια 10λεπτη φόρτιση να μπορεί να αθροίσει 116 χιλιόμετρα αυτονομίας, ενώ μια φόρτιση 10-80% διαρκεί περίπου 28 λεπτά.

Οι λύσεις της Ford Pro για τη φόρτιση σε αποθήκες, στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους περιλαμβάνουν υλικό εγκατάστασης και συντήρησης, καθώς και έξυπνο λογισμικό που βοηθά τους πελάτες να διαχειρίζονται τη φόρτιση για βέλτιστη αποδοτικότητα και χρόνο λειτουργίας. Οι διαχειριστές στόλου μπορούν εύκολα να παρακολουθούν την απόδοση της φόρτισης και την ενεργειακή απόδοση για κάθε ένα από τα οχήματά τους, χρησιμοποιώντας το λογισμικό τηλεματικής Ford Pro, καθώς και να ορίσουν παράθυρα φόρτισης για να επωφεληθούν από φθηνότερα ενεργειακά τιμολόγια, να κλειδώσουν τους φορτιστές για να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένη χρήση, και να προετοιμάζουν τη μπαταρία του E-Transit για μέγιστη εμβέλεια οδήγησης. Εκτός από τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ενέργειας, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές στόλου μπορούν επίσης να επιβλέπουν ολόκληρο τον στόλο τους σε ένα σύστημα με τους πίνακες οργάνων και τις πληροφορίες της Ford Pro Telematics, οι οποίοι είναι συμβατοί με μικτούς στόλους που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά και οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, καθώς και άλλα μοντέλα πλην Ford. Τα εργαλεία Ford Pro μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους πελάτες να εντοπίσουν γρήγορα ποιες περιπτώσεις χρήσης οχημάτων στην επιχείρησή τους θα μπορούσαν να αντικατασταθούν χωρίς μείωση της παραγωγικότητας, με ηλεκτρικά μοντέλα Transit.

Η Ford Pro πιθανότατα διεκδικεί ρεκόρ στην κατηγορία καθώς προσφέρει 19 παραλλαγές μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των μηκών L3 και L4, van, διπλοκάμπινο in-van και μονή καμπίνα πλαισίου, με μικτό από 3.500 έως 4.250 κιλά. Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο φτάνει τα 1.460 κιλά για τα πάνελ van, και τα 1.814 για τις εκδόσεις με καμπίνα/σασί, με βάρος ρυμούλκησης έως 750 για τα μοντέλα με μικτό 3.500 κιλά. Το Pro Power Onboard είναι επίσης διαθέσιμο για την παροχή 2,3 kW εξαγώγιμης ισχύος από τη μπαταρία του οχήματος για τη λειτουργία εργαλείων και εξοπλισμού πολλών υπερκατασκευών.

Ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης και ψηφιακά εργαλεία

Το E-Transit Extended Range επωφελείται από τα ίδια ψηφιακά χαρακτηριστικά που ανακοίνωσε η Ford Pro για όλη τη σειρά των Transit 2024:

  • Μόντεμ 5G ως στάνταρ για υπερταχεία συνδεσιμότητα εν κινήσει 
  • Δυνατότητα ασύρματης ενημέρωσης λογισμικού για πολλαπλές μονάδες οχήματος
  • Νέο σύστημα για έλεγχο μετατροπής/υπερκτασκευής μέσω της οθόνης SYNC 
  • Alexa Ενσωματωμένη προσωπική τεχνητή νοημοσύνη
  • Τεχνολογία Delivery Assist για εξοικονόμηση έως και 20 δευτερολέπτων ανά στάση - περισσότερο από μία ώρα την ημέρα
.

Νέο minibus E-Transit

Η Ford Pro ενισχύει επίσης τη γκάμα E-Transit με ένα νέο, αμιγώς ηλεκτρικό μικρό λεωφορείο φτιαγμένο απευθείας από το εργοστάσιο, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει πελάτες όπως εταιρείες ταξί, σχολεία και τοπικές αρχές, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της Ford «ηλεκτροδοτούν τους στόλους τους και διασφαλίζουν τις δραστηριότητές τους για το μέλλον, ανταποκρινόμενοι στην αυστηρότερη κανονισμούς και την καθιέρωση περισσότερων από 350 ζωνών χαμηλών εκπομπών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένων όλων των πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το νέο μοντέλο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 15 άτομα και βασίζεται σε πάνελ van E-Transit L3 με 4.250 κιλά μικτό, το οποίο φέρει καθίσματα της ISRI. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μόνο ή διπλό κάθισμα συνοδηγού, διάταξη εννέα ή δώδεκα θέσεων, και κανονική ή υψηλή οροφή. Ο κλιματισμός, η θέρμανση της πίσω καμπίνας και το ηλεκτροκίνητο πλαϊνό σκαλοπάτι είναι τμήμα του στάνταρ εξοπλισμού. Το νέο μοντέλο minibus μπορεί να παραγγελθεί με στάνταρ ή με μπαταρίες εκτεταμένης εμβέλειας για την πίσω διάταξη των εννέα θέσεων, και με μπαταρία τυπικής εμβέλειας για την διάταξη των 12 θέσεων. 

PreviousNext