Τροχοί & TIR

Διόδια και ΣΕΑ του Ε65 που σήμερα εγκαινιάστηκε

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ε65
Τρίτη 23/04/2024 - 12:18
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Στην κυκλοφορία παραδόθηκε σήμερα το τμήμα Λαμία-Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Τα εγκαίνια τελέστηκαν σήμερα παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου της ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, οι οποίοι στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στα οφέλη για τους αυτοκινητιστές, για την ανάπτυξη των περιοχών που διασυνδέονται, τις τοπικές οικονομίες και για τον τουρισμό.

Με την παράδοση των δύο νέων τμημάτων του Ε65, τίθενται από σήμερα το βράδυ σε κυκλοφορία συνολικά 136 χλμ. σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου, από τον κόμβο Καρπενησίου έξω από τη Λαμία έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καλαμπάκας, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο της διαδρομής από την πρωτεύουσα μέχρι και τα Μετέωρα.

Διόδια και ΣΕΑ

Μπαίνοντας ένας οδηγός από τον ΑΘΕ (Ε75) στο Ε65 και μέχρι να φτάσει στην Καλαμπάκα θα έχει διανύσει 136 χιλιόμετρα. 

Μπροστά του θα συναντήσει 3 μετωπικούς σταθμούς διοδίων:

Στο Λιανοκλάδι, στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα.

Να σημειώσουμε ότι αργότερα με την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65 θα λειτουργήσει ακόμη ένας μετωπικός σταθμός στην Οξύνεια, στο 152ο χιλιόμετρο.

Οι εισερχόμενοι στον Ε65 στο παραπάνω τμήμα των 136 χιλιομέτρων θα έχουν 4 πλευρικούς σταθμούς διοδίων:

Ανάβρας, Προαστίου, Τρικάλων και Καλαμπάκας.

Για την εξυπηρέτηση των αυτοκινητιστών προβλέπονται 3 σταθμοί ΣΕΑ (Λιανοκλαδίου, Σοφάδων και Ράξας), αλλά σε λειτουργία είναι μόνο οι ΣΕΑ Σοφάδων.

.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ε65

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των 136 χιλιομέτρων του Ε65 που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ περιλαμβάνονται:

  • 11 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Γοργοποτάμου, Καρπενησίου, Ξυνιάδας, Ανάβρας, Σοφάδων, Καρδίτσας, Προαστίου, Τρικάλων, Βασιλικής και Καλαμπάκας) & 4 Ημικόμβοι (Α.Θ.Ε. Ανθήλης , Σμοκόβου και Λογγού)
  • 3 δίδυμες σήραγγες, με μεγαλύτερη τη Σήραγγα Τ2 μήκους 3 χλμ. (οροσειρά Όθρυος, Μοσχοκαριά)
  • 31 Γέφυρες, με σημαντικότερη τη Γέφυρα του Πηνειού μήκους 595 μ.
  • 27 Άνω Διαβάσεις & 41 Κάτω Διαβάσεις
  • 5 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Χ.Σ.Α.)
  • 3 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.) & 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Εξυπηρέτησης Σηράγγων
  • 3 κτήρια Τροχαίας και 1 κτήριο Πυροσβεστικής

Να σημειώσουμε ότι υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ, βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που θα ξεκινούν από τον Α/Κ Καλαμπάκας και θα φθάνουν έως και την Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών.

.

Μητσοτάκης: Έργο που πέρασε από 40 κύματα

«Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι αυτός ο δρόμος, ειδικά για τη Δυτική Θεσσαλία, καθώς αποτελούσε ένα όνειρο δεκαετιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «έργο τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας». Αναφέρθηκε κατόπιν στα προβλήματα και στις δυσκολίες που προέκυψαν. Eίπε χαρακτηριστικά πως πέρασε από 40 κύματα, ενώ δοκιμάστηκε και μέσα στην οικονομική κρίση. «Έφτασε κάποια στιγμή να είναι ‘κολοβό’, να έχει παραδοθεί μόνο το μεσαίο τμήμα, το νότιο να αντιμετωπίζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα και το βόρειο τμήμα να βρίσκεται σε χρηματοδοτικό κενό».

Ενδιαφέρον σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού ήταν η αναφορά του στο υπολειπόμενο βόρειο τμήμα του Ε65 για το οποίο εκτίμησε ότι θα παραδοθεί εντός των επόμενων δύο ετών ώστε ο δρόμος να παραδοθεί όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί πριν από 15 χρόνια.

Σταϊκούρας: Άρτιο τεχνικά έργο

«Σήμερα παραδίδουμε ενοποιημένα το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος Ε-65» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα άρτιο τεχνικά έργο που κατασκευάστηκε με πόρους του ΕΣΠΑ, έργο που αναβαθμίζει το οδικό δίκτυο, την οδική ασφάλεια και διευκολύνει τις μετακινήσεις με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες».

Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ): Ολοκλήρωση του χρόνου

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος και CEO της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφέρθηκε στην πορεία και τις δυσκολίες κατασκευής του έργου τονίζοντας πως «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα φτάναμε σήμερα σε αυτό το σημείο». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την παράδοση του βόρειου τμήματος, παρακάμπτοντας σημαντικά μας δικαιώματα».

«Ελπίζουμε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέρμα του, που είναι η Εγνατία στο σημείο που συναντάει το βορειοδυτικό κομμάτι της Εγνατίας Οδού» πρόσθεσε.

.
Video URL
PreviousNext